Szeged és környéke

2013.05.23. 22:38

Szabó Bálint Őszöd-sztorija

Szeged - A saját szemének és a saját fülének hisz Szabó Bálint, nem gondolná azt, hogy bizonyítania kellene: ott volt Rózsa-Flores Eduardo lakásán, látta Katalint, Imrét és Ferencet, akik az őszödi beszéd hangfelvételét hozták el. A jelenleg a DK színeiben politizáló Szabó 7 éve él Szegeden. <br>

Munkatársunktól

Nem tartja magát botrányhősnek [namelink name="Szabó Bálint"] (31), a Demokratikus Koalíció (DK) tagja, civilben a Likvid Kontroll Kft. ügyvezető igazgatója, miután a Heti Válaszban megjelent interjúja felkavarta az állóvizet az őszödi beszéd 2006-os kiszivárogtatásával kapcsolatban. Ő csak egy igazságot kereső fiatal srác – mondta el csütörtökön kérdéseinkre válaszolva.

Szabó Bálintról csütörtöki lapunkban a Szeviép előtti tüntetés fő szervezőjeként írtunk: a károsult alvállalkozók nevében szólította fel a cégtulajdonost a teljesítések kifizetésére. Ekkor ő már tudta, amit mi még nem, hogy egy hónappal ezelőtt interjút adott a Heti Válasznak arról: 2006 nyarán jelen volt, amikor az MSZP akkori vezető politikusai közül „Katalin, Imre és Ferenc", a 2009-ben Bolíviában lelőtt [namelink name="Rózsa-Flores Eduardo"] lakásán közösen meghallgatták a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök őszödi beszédéről készült hangfelvételt. Rózsa-Flores Eduardóról régóta keringett az a pletyka, hogy azt ő juttatta el a sajtóhoz 2006 szeptemberében.

Szabó elmondása szerint előre megbeszélte barátjával a találkozót, és amikor csöngettek, ő átment egy másik szobába, vigyázott a Tito nevű kutyára.

Elsőként a Heti Válasz robbantott Szabó Bálint sztorijával. Fotó: Schmidt Andrea

Elsőként a Heti Válasz robbantott Szabó Bálint sztorijával.
Fotó: Schmidt Andrea

„Sokkolt, amit láttam."

Megdöbbent, amikor a nappaliból Gyurcsány Ferenc „kurvaországozása" hallatszott. Később Eduardo arra kérte, vigye át a kutyát a dolgozószobába – a nappalin keresztül –, s ekkor meglátta Katalint, Imrét és Ferencet. Hogy érezte magát? – Mint egy véletlenszerűen odakeveredett tanú, szerettem volna nem ott lenni, a szituációt meg nem történtté tenni, sokkolt, amit láttam – válaszolta kérdésemre. Szabó állítja, koronatanúként lehetett jelen a találkozón, mivel Eduardo „szerette magát bebiztosítani".

Ki Szabó Bálint?

1982-ben Szombathelyen született: szüleivel előbb Bükön, majd Csepregen éltek. A gimnáziumot Pannonhalmán végezte el a bencéseknél, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán 2 évet végzett el: politizálni kezdett, Csepregen polgármesterjelöltként indult a választásokon. Nem sikerült nyernie, önkormányzati képviselő lett. Belépett az MSZP-be, a Fiatal Baloldal Vas megyei elnöke volt, majd a 2003–2004-es pártba való beléptetési botrányok, hatalmi harcok után kiszállt a politikából. Roma férfiak még meg is verték és megerőszakolták. Szabó Bálint 2006 óta él Szegeden, porszívóügynökként került a Tisza-parti városba. A követeléskezeléssel foglalkozó Likvid Kontroll Kft.-t 2011-ben alapította. Az SZTE jogi karára jár, de szakdolgozatára 1-est kapott, úgyhogy még előtte van az újabb megmérettetés és az államvizsgák sorozata.

Eduardo megkérte Szabó Bálintot, hogy ne beszéljen erről a találkozóról, és ő ezt evidensnek tartotta barátja 2009-ben bekövetkezett haláláig. Az azóta eltelt években rakta össze a fejében a maga Őszöd-sztoriját, és elhatározta, leteszi a terhet a válláról. Gyurcsánynak szerette volna elmondani a történetet, de erre csak idén januárban nyílt alkalma. – Nincs egyeztetnivalóm Gyurcsány Ferenccel, ám azt elmondtam neki pár héttel ezelőtt, hogy nyilvánosságra hozom, amit tudok – mondta Szabó Bálint.

Ki kinek árthat?


Hogy ez az ügy árthat-e az ellenzéknek, a baloldali pártoknak, Szabó azt válaszolta: rövid távon igen, hosszú távon nem, a baloldalnak az árthat, ha nem tudja a sorait rendezni. Van-e bizonyítéka arra, hogy tényleg így történt, ahogy állítja? – Én a saját szememnek és a saját fülemnek hiszek, nekem nem kell különösebben bizonyítanom, hogy valahol ott voltam, ahol tudom, hogy ott voltam, és azt sem, hogy más emberek is ott voltak. Én nagyjából ezt állítom, valamint azt, hogy ott egy felvételt lejátszottak.

Szabó szerint az is elképzelhető, hogy Rózsa-Flores Eduardo másképp is dokumentálta a találkozót, hiszen még a saját halálát is megjósolta. – Nemcsak általam biztosította be magát, hanem abban is biztos vagyok, hogy védett és véd engem ebben az ügyben. Nekem 7 év kellett ahhoz, hogy tisztán lássak. Ekkor átléptem a saját korlátaimat, leküzdöttem a félelmeimet, és kiálltam a nyilvánosság elé. Sokkal nyugodtabb vagyok, amióta ez az interjú megjelent, mint a megelőző 4 évben. Nem azoknak kell szégyellniük magukat, akik a bűn áldozatai, hanem akik elkövetik – fejtette ki Szabó Bálint.

Lehet ártatlanul börtönben ülni

A koronatanú szerint azok a szereplők, akik elvitték a hanganyagot Eduardóhoz, tudják, hogy elvitték, és akiknek ő eljuttatta, szintén tudják, mi történt. Van információja arról, hogy jutott el az őszödi beszéd A-ból B-be, és ebben Eduardo egy eszköz volt. – Az akkori baloldal meghatározó politikusai – elárulva saját vezetőjüket – kijátszották a hangfelvételt az akkori ellenzéknek, amely ellenzék az ölébe hullott, politikai karaktergyilkosságra kiválóan alkalmas eszközt felhasználta, és az akkori miniszterelnökbe késként beleszúrta. Gyurcsány Ferenc politikai értelemben 2006 őszén meghalt – mondta.

Szabó Bálint nem tart a következményektől, tudja, hogy jogilag mi az, ami lehetséges, és mi az, ami nem. – Katalinból, Imréből és Ferencből van sok 100 ezer Magyarországon, igaz, szocialista politikusokból kevesebb, de azért belőlük is van jó pár. De tudom, hogy Magyarországon mindenből lehet bírósági ügyet csinálni, lehet ártatlanul is börtönben ülni, és bűnösen vígan élni – jelentette ki. Nem félti saját politikai karrierjét sem, hiszen nem akar mindenáron politikus lenni. – Van egy olyan közvélekedés Magyarországon, hogy ahol a tisztesség véget ér, ott kezdődik a politika. Majd amikor azt látom, hogy a politika Magyarországon arról szól, amire kitalálták, a közjó szolgálatáról, akkor leszek én politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!