Szeged és környéke

2010.05.26. 22:36

Szabó Gábor kihívója: Szabó Gábor

Szeged - Két jelölt, a mérnök, valamint a fizikus Szabó Gábor nyújtotta be programját a Szegedi Tudományegyetem rektori posztjára ismét kiírt pályázatra. A választás menetrendjéről május végén, a rektor személyéről június 21-én dönt az SZTE szenátusa.

Újszászi Ilona

Idén másodszor tesz kísérletet a Szegedi Tudományegyetem szenátusa arra, hogy rektort válasszon az intézmény élére. Az oktatási minisztérium pályázati felhívására a május 18-i határidőig ketten jelentkeztek – erősítette meg információnkat Merényi Mária egyetemi főtitkár. A jelenlegi rektor, Szabó Gábor mérnök, a Mérnöki Kar Gépészeti és Folyamatmérnöki Intézetét vezető egyetemi tanár kihívója most Szabó Gábor fizikus, a Természettudományi és Informatikai Kar Fizikus Tanszékcsoportja Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének professzora, akadémikus.

Miért nyújtotta be pályázatát? Mi programjának három legfontosabb eleme? – kérdeztük a két rektorjelöltet.

Menetrend

A jelöltek és programok bemutatásának részleteiről, a szenátusi voksolás forgatókönyvéről az SZTE tanári testület nevében egyeztet Szabó Gáborral és Szabó Gáborral – tudtuk meg Bodosi Mihály orvosprofesszortól. A háromszáznál is több tagot számláló tanári testület elnöke elismerte: az előző rektorválasztási procedúra tanulságait is hasznosítják. A szenátus hétfői ülésén dönt választás menetrendjéről, rektort pedig június 21-én választ.

– Meggyőződésem: a megkezdett úton haladva, a szenátusi döntésekkel elhatározott fejlesztések erősíthetik a szegedi egyetem – tradíciói által kiérdemelt és mindannyiunk által óhajtott – helyét az európai felsőoktatási és kutatási térségben – fogalmazott az intézményt két cikluson át és jelenleg is irányító Szabó Gábor. – Szeretném befejezni mindazt, amit közösen elkezdtünk. Komoly tényezővé váltunk a hazai és külföldi kutatási pályázati forrásokért, a hallgatókért folytatott egyre éleződő versenyben. Az egyetem és azon belül a karok, intézetek, egyének autonómiájának tiszteletben tartását továbbra is küldetésemnek tartom. Az alap- és alkalmazott kutatások, fejlesztések bázisán tovább kell erősíteni a regionalitást. A döntésekbe be kell vonni az egyetem legszélesebb közvéleményét, különös tekintettel a professzor-tanári testületre és az akadémikusokra.

– Elérkezettnek látom az időt, hogy hazai és nemzetközi tapasztalataimat az egyetem javára hasznosítva vállaljam a megtisztelő rektori megbízatást – fogalmazott Szabó Gábor akadémikus, korábbi kutatás-fejlesztési helyettes államtitkár. – Kiemelt feladat, hogy az SZTE nemzetközi értelemben is növelje versenyképességét. Az univerzitás mérete és sokszínűsége lehetővé teszi – a 20. század szaktudományi modelljével szemben – a legkülönfélébb tudományterületeket kombináló kutatómunkát. A hallgatók bevonásával, a nekik nyújtandó minél jobb szolgáltatás követelményét szem előtt tartva felül kell vizsgálnunk a Bologna-rendszer következményeit, a tömegképzés és elitoktatás viszonyát. Meggyőződésem: az SZTE kötelezettsége – a régió többi kutatóintézetével egyetemben –, hogy tudományos potenciáljának helyi gazdaságfejlesztő hatását növelje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!