Szeged és környéke

2016.12.05. 09:20

Szájüregben vizsgálódnak

Közel 690 millió forint támogatást nyert a Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium szájüregi megbetegedések molekuláris vizsgálatára.

Munkatársunktól

A 48 hónapig tartó kutatási programban a fogágygyulladás és szájüregi rák esetében vizsgálják a szájüregi mikrobaközösség összetételének változásait az „új generációs szekvenálás" módszerével. Ez egy DNS-vizsgálat, amellyel viszonylag rövid idő alatt meghatározható a teljes emberi génhálózat sorrendje vagy bonyolult baktériumközösségek összetétele.


Tanulmányozzák továbbá a szájüregi rák tipikus molekuláris jegyeinek megjelenését a nyálban, mert ezek a „biomarkerek" alkalmasak lehetnek a szájüregi rák korai felismerésére és a kezelés monitorizálására.


Azt is megvizsgálják, hogy befolyásolják-e a fogpótlásban alkalmazott titánimplantátumok felszíni módosításai a szervezet sejtjeinek tapadását, és gátolható-e ily módon a gyulladást okozó, titánfelszínhez tapadó baktériumok szaporodása.


A Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnere a projektben a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!