Szeged és környéke

2011.07.06. 19:42

Szakszervezeti tagságukról nyilatkoztatták az IH dolgozóit

Szeged - Utasította a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. minden dolgozóját szerdán Sódar István igazgató, hogy július 6-án 10 óráig nyilatkozzanak arról, hogy mióta, milyen szakszervezet tagjai, illetve betöltenek-e tisztségviselői pozíciót.

Gonda Zsuzsanna

Úgy tudjuk, hogy a dolgozók kérték, de [namelink name="Sódar István"] nem közölte, hogy miért van erre szükség. A delmagyar.hu-tól az igazgató azt kérte, írásban kérdezzük meg, hogy miért kérte az adatokat a dolgozóktól. Megtettük, de egyelőre nem válaszolt.

A munka törvénykönyve szerint „a munkáltató nem követelheti, hogy a munkavállaló szakszervezeti hovatartozásáról nyilatkozzék."

Az általunk megkérdezett munkajogász és személyzeti szakemberek azt mondták, a szakszervezetek szoktak adatot szolgáltatni a munkáltatónak a tagság nagyságáról – de nem név szerint. A tisztségviselőket viszont név szerint ismerni kell a munkáltatónak, mert rájuk speciális szabályok vonatkoznak. Ilyen például a munkaidőkedvezmény, valamint hogy a közvetlen felsőbb szakszervezeti szerv előzetes egyetértése szükséges velük kapcsolatban több dologhoz, például a tizenöt munkanapot elérő kiküldetéshez, vagy a munkáltató által kezdeményezett rendes felmondáshoz.

Szakszervezeti tagságukról nyilatkoztatták a Belvárosi mozi dolgozóit is. Fotó: Schmidt Andera

Szakszervezeti tagságukról nyilatkoztatták a Belvárosi mozi dolgozóit is.
Fotó: Schmidt Andera

A munkavállaló indirekt módon nyilatkozhat szakszervezeti tagságáról, ha arra kéri a munkáltatót, hogy a szakszervezeti díjat a fizetéséből vonja le. Viszont a dolgozók nyilatkoztatása a szakszervezeti tagaságról olyan – fogalmazott a nekünk nyilatkozó munkajogász –, mintha vallási hovatartozásukról kérdeznék őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!