Szeged és környéke

2009.12.15. 18:47

Szállingózó hó és latyak Szegeden

Próbára tette kedden a Szegeden közlekedők téli felkészültségét a fagy és a pár centi hó, de nagyobb fennakadás nélkül megúszta a város. Továbbra sem árt hamarabb indulni és odafigyelni, mert még több hó és még nagyobb hideg jön.

Dombai Tünde

Az első igazi téli reggel kedden lepte meg Szegedet és a környéket. Pár centi hó és fagypont körüli hőmérséklet elég volt ahhoz, hogy felborítsa a közlekedők rutinját. Csúsztak az utak, járdák, ennek ellenére sokan nem érzékelték, hogy lassítani kell.

A főutakat takarították, hajnaltól sónedvesek voltak. Ennek ellenére például a Szentháromság utca belvárosba vezető sávja, a szőregi domb és a hattyasi vasúti töltés alattomosan lefagyott, csúszott, lépésben kapaszkodtak rajta az autók. Lassabban járt, akinek volt téli gumija, de komoly nehézségekkel küzdött, aki ilyet nem szereltetett az autójára. Láttunk kifaroló, keresztbe fordult, árokba csúszott járműveket. Kapucniba bújtak, se nem láttak, se nem hallottak a gyalogosok, életveszélyesen cikáztak a bringások, nem vették figyelembe, hogy a buszoknak, autósoknak jóval nehezebb ilyenkor fékezni és megállni. Csúszott a mellékutcák letaposott hava, ami tovább bonyolította a sofőrök dolgát.

Még több hó, vasárnap mínusz 20 fok lehet. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Még kacifántosabb volt az élet a reggeli csúcsban a nagykörút József Attila sugárúti és Petői Sándor sugárúti kereszteződésében: villogó sárgára kapcsoltak a jelzőlámpák, senki nem tudta, kinek is van elsőbbsége. Megtudtuk, nem direkt kapcsolták ki a jelzőrendszert, a lámpafelelős cég nem tudott a hibáról.

Bakacsi Zoltán, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. szállítási és logisztikai vezetője elmondta, 15 kisgépet, 19 nagygépet, 70 állandó munkatársat és 100 közcélú munkást állítottak készenlétbe.

Hó és kemény fagy jön

Hó továbbra is csak Szegeden és 5-10 kilométeres körzetében várható. Szerda reggel 2-5 centire kell számítani, ez hízik csütörtökig akár 10 centiméteresre. Havat már nem, de erős lehűlést a hétvégére jelez előre a szegedi meteorológiai állomás. Ha marad a hó és a felhőtakaró, akkor „csak" mínusz 13 fok lesz, ha felszakad a felhőzet, aranyvasárnap és hétfőn mínusz 20 fokos fagyra kell számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!