Szeged és környéke

2007.05.21. 16:19

Szaturnusz-figyelő a Dóm téren

Ma este fél tíz után egy perccel az égbolt egyik legfényesebb csillaga, a Szaturnusz eltűnik a Hold mögött. A jelenség szabad szemmel, illetve távcsővel is megfigyelhető.

Ma este fél tíz után egy perccel az égbolt egyik legfényesebb csillaga, a Szaturnusz eltűnik a Hold mögött. A jelenség szabad szemmel, illetve távcsővel is megfigyelhető. Szabó Gyula csillagásztól, a Szegedi Tudományegyetem kutatójától megtudtuk, a szegedi Dóm téren drót nélküli internet segítségével minden érdeklődő számára láthatóvá teszik azt a nem mindennapi égi jelenséget, amikor a Szaturnusz a Hold mögött eltűnik, majd később – fél tizenegy után néhány perccel – ismét előbukkan. Emellett egy csillagászati távcső is az érdeklődők rendelkezésére áll majd. A Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja pedig az egyetem Béke épületének tetejéről kíséri figyelemmel a jelenséget – tudtuk meg Székely Pétertől, a helyi csoport vezetőjétől. Korlátozott létszámban itt is fogadnak „külsős" megfigyelőket. A jelenség egyébként távcsővel igazán látványos, hiszen így a bolygó gyűrűje és korongja fokozatos belépése mellett a Szaturnusz holdjainak eltűnése is megfigyelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!