Szeged és környéke

2019.05.19. 14:01

Száz évesnek hitték az időkapszulát - kibontáskor derült ki, hogy csak ötven

Újabb időkapszulát nyitottak fel az egyik szegedi iskolában. A petőfitelepi volt Hunyadi iskola egykori diákjai a felirat miatt azt hitték, 1919-ben helyezték el, ám kinyitásakor kiderült: 50 éve került a falba. Most új tárgyakkal bővítve újabb 50 évre befalazták. Nézze meg fotókon, mit találtak benne!

Hajó Edina

- Két éve jöttem be az iskolába, azért, hogy megnézzem, mikor lesz az időkapszula évfordulója. Akkor készítettem róla egy kis videót és feltettem a közösségi oldalra, innen jött az ötlet, hogy ünnepélyes keretek között bontsuk ki – mesélt Balogh Róbert, egyik főszervező. 

Időkapszulát nyitottak ki a volt Hunyadi iskolában - GALÉRIA. Fotó: Karnok Csaba

Róbert emlékezett az időkapszulára, volt, aki azonban nem. Judit azt mesélte, bár tudta, hogy idén több időkapszula is előkerült Szegeden, nem emlékezett rá, hogy az ő általános iskolájában is volt ilyen.  A petőfitelepi Lidicei téri általános iskola 1958-ban Gera Sándor, 1991-től Hunyadi János nevét viselte. Az épület általános iskolaként 2011-ig működött. 

Szombaton több mint ötven volt diák érkezett a nagy napra, volt olyan, aki még az 1960-as években járt ide, és olyan, aki az utolsó között, vagyis már 2000 után. Az emléktáblán 1919 állt, így azt feltételezték, 100 éves tárgyakat találnak benne. A kibontás és a levél elolvasása után jöttek rá, valójában 1969. március 21-én, a Tanácsköztársaság 50. évfordulóján gondoltak a jövő nemzedékére az itt tanulók.

A 2124. számú Hunyadi János úttörőcsapat levelében az állt, hogy a Tanácsköztársaság 100. évfordulóján bizonyára jobb körülmények között ünnepelnek majd a diákok. Azt kérték tőlük, ne feledjék el, kiknek köszönhetik boldogabb, szebb, gondtalanabb éveiket. A levél braille írásos változata mellett fényképek, úttörőjelvények is lapultak a kapszulában. Sőt a jelenlévők nagy meglepetésére egy 2011-es Délmagyarország is, ebből arra következtettek, hogy egyszer már felnyitották a kapszulát.


Haász Józsefné 1981-99-ig volt az iskola igazgatója. - Ezerszer elmentem a lépcsőfordulóban az időkapszula előtt, nem gondoltam, hogy itt lehetek annak kinyitásakor. Legjobban annak örülök, hogy láthattam a régi arcokat, bár nem mindenkit ismertem fel elsőre – nosztalgiázott az igazgatónő.

A megjelentek is üzentek a jövőnek. A régi emlékek mellett új tárgyak kerültek a kapszulába: egy két kötetes könyv, amelyben az iskola történetét írták meg, a Délmagyarország és Szegedi Tükör egy-egy száma, valamint azok nevei, akik az ünnepélyes eseményen részt vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!