Szeged és környéke

2017.05.17. 11:48

Százezrek feledkeztek meg a családi adókedvezményről

Tavaly a személyi jövedelemadó előlegéből több százezer szülő nem vette igénybe a családi kedvezményt, nekik mindenképpen érdemes kiegészíteniük ezzel a bevallástervezetet - legkésőbb május 22-éig. 2016-ban 790 ezren érvényesítették év közben az adóelőlegükből a családi kedvezményt, ám erre mintegy 1,1 millióan lennének jogosultak.

K. A.

Az érintetteknek nem érdemes kivárniuk a határidőt, hiszen a kiegészített bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja nekik a pénzt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).


Az adóhivatal 3,8 millió magánszemélynek készítette el a bevallási tervezetét, s a többségének nem kell csinálnia semmit, május 22-én automatikusan érvényes lesz a bevallásuk. A tervezet a jövedelmek mellett a kedvezményeket is tartalmazza, de csak azokat, amelyekről van adata a NAV-nak. A szülőknek a családi kedvezményt, a tavaly esküdteknek az elsőházas-kedvezményt maguknak kell feltüntetniük a bevallásukban.


Fontos, hogy csak a kifizetőktől érkező adatokat használhatja a NAV, azt nem teheti meg, hogy a tavalyi bevallásokat alapul véve helyettünk tölti ki a kedvezményes sorokat. Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem sem szerepel a bevallási tervezetben, hiszen erről nincs pontos adata a NAV-nak. A 2015-ről szóló szja-bevallások szerint több mint 72 ezer magánszemély adta bérbe ingatlanját, és fizette az államkasszába. Ezzel az adattal minden bérbeadónak érdemes kiegészítenie május 22-éig a tervezetét – nehogy egy ellenőrzés derítsen rá fényt.


Május 14-éig az e-szja rendszeren keresztül 408 ezren küldték már el a bevallásukat. Háromnegyedük, 304 ezer adózó módosítás nélkül fogadta el a hivatal által összeállított dokumentumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!