Szeged és környéke

2011.06.05. 21:40

Százmilliárdért vásárolunk vasárnap

Szeged - Évek óta téma a boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozása hazánkban és az Európai Unióban. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében kijelentette: még nem támogatja a javaslatot. A magyarok 48 százaléka, 1,9 millió család vásárol vasárnap – a munkaszüneti napokon realizálódó éves forgalom százmilliárdos nagyságrendű.

Munkatársunktól

„Akkor fogom támogatni a vasárnapi nyitva tartás eltörlését, amikor meg lehet majd élni Magyarországon öt nap munkából. De addig nem" – jelentette ki [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök a Millenáris Teátrumban rendezett évértékelőjében.

Évek óta téma a boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozása hazánkban és az Európai Unióban. 2007-ben a KDNP, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete kezdeményezéséhez a Reál és a CBA élelmiszerlánc is csatlakozott. [namelink name="Harrach Péter"] két KDNP-s párttársával tavaly decemberben nyújtotta be a Parlamentnek „A munkavállalók szabad vasárnapjának biztosításához szükséges egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslatot, hogy a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen, és csak azok dolgozzanak, akiknek a munkájára alapvető társadalmi szükség van. A Brüsszelben megrendezett első Európai Szabad Vasárnap Konferencia résztvevői megegyeztek: összegyűjtenek egymillió aláírást, hogy a vasárnapi munkavégzést európai jogszabály szorítsa ésszerű korlátok közé.

– A kereskedelmi alkalmazottak szabad vasárnapot szorgalmazó kezdeményezése kapcsán mindkét oldalon nyomós érvek vannak – szögezte le [namelink name="Vámos György"], az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Hozzátette: a hosszabb nyitva tartás nagyobb vásárlásra ösztönzi az embereket, ezért várhatóan hat nap alatt nem keletkezne az üzletekben ugyanakkora forgalom, mint hét nap alatt. [namelink name="Antalffy Gábor"], a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége ügyvezető elnöke szerint lehet tárgyalni a szabad vasárnapról, ha olyan szabályozás születik, amely mindenkire egyformán kötelező. Az eddigi próbálkozások nem terjedtek ki mindenkire – azon üzletek tulajdonosai, amelyeket nem zártak volna be vasárnap, versenyelőnybe kerültek volna.

Cserenyec László és családja vasárnap vásárol – ilyenkor ér rá a család. Fotó: Frank Yvette

Cserenyec László és családja vasárnap vásárol – ilyenkor ér rá a család.
Fotó: Frank Yvette

KDNP: lesz alkalom a megvalósításra

„Megértettem a miniszterelnök üzenetét" – reagált Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője a kormányfő bejelentésére az MTI-nek. „A kérdésről a véleményem nem változott, elfogadom a döntést" – fogalmazott. Szerinte bizonyára lesz alkalom a miniszterelnök által jelzett alkalmas időben a szabad vasárnap megvalósítására. Kalmár Ferenc, a párt Csongrád megyei országgyűlési képviselője lapunknak elmondta: még nem volt frakcióülés a miniszterelnök évértékelője óta, nem tárgyaltak az új helyzetről, de „ki fogjuk alakítani álláspontunkat".

A magyarok 48 százaléka, 1,9 millió család vásárol vasárnap. Budapesten és a megyeszékhelyeken a megkérdezettek fele, a vidéki városokban és a falvakban élők negyven százaléka látogatja az üzleteket a hét utolsó napján – derült ki a TNS Hoffmann országos felméréséből, amely telefonon, 940 ember megkérdezésével, országos reprezentatív mintán zajlott május 9. és 14. között. A vasárnapi vásárlók alkalmanként 12–15 ezer forintot költenek, a törvénytervezet által érintett éves forgalom százmilliárdos nagyságrendű lehet – tájékoztatott [namelink name="Jüttner Ádám"] stratégiai tervezési igazgató. A vasárnapi vásárlók 65 százaléka 18 és 35 év közötti, de a 36–55 év közöttiek 54 százaléka is megfordul az üzletekben a hét utolsó napján. Családi program ez: általában a család több tagja együtt jár a boltokba, s a vasárnapi vásárlók 45 százaléka több mint egy órát tölt az üzletekben.

A vasárnap is vásárlók 59 százaléka inkább elutasítja a korlátozó javaslatot, csakúgy, mint az egyedül vásárlók 53, a gyermekeikkel együtt vásárlók 67 százaléka. A vasárnapi zárva tartást leginkább az 55 év felettiek ellenzik (71 százalék), a legmegértőbbek (31 százalékkal) a 36–55 évesek.

– Ilyenkor van időnk a bevásárlásra, hétköznap nincs – indokolta tegnap a vasárnapi bevásárlást az egyik szegedi bevásárlóközpont parkolójában [namelink name="Cserenyec László"], miközben feleségével és gyermekeivel pakolta ki a hulahoppkarikát, gumiabroncsot, müzlit is rejtő bevásárlókocsit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!