Százmillió üti Lengyel markát

Több mint százmillió forintot ítélt meg jogerősen a megyei bíróság a volt fürdőigazgatónak, Lengyel Józsefnek – hangzott el egyebek mellett a Fidesz tegnapi sajtótájékoztatóján. A pénzt egykori munkahelyének, az önkormányzati tulajdonú Szegedi Fürdők Kft.-nek kell kifizetnie. A közgyűlés ma dönt arról, hogy 109 millióval megemeli a cég törzstőkéjét, hogy ki tudja fizetni Lengyelt.

– Botka László polgármester és Szentgyörgyi Pál alpolgármester tárja a nyilvánosság elé Szeged valós gazdasági helyzetét – hívta fel a város vezetőinek figyelmét tegnapi sajtótájékoztatóján Szőllősi Béla. A Fidesz frakcióvezetője a mai közgyűlés pénzügyi előterjesztéseivel kapcsolatosan elmondta: a város vezetése egymilliárd forinttal növeli a rulírozó, azaz a rövid célú finanszírozási hitelállományt az önkormányzat működőképességének és likviditásának biztosítására. Így a város rulírozó hitelállománya megközelíti a 7 milliárd 500 millió forintot. Szőllősi Béla hangsúlyozta: nem csupán a hitelállomány, de a költségvetési hiány is növekszik. Ez év februárjában a 2006-os városi büdzsé elfogadásakor 2 milliárd 400 millió forintos hiányt terveztek az önkormányzat vezetői, ami most 400 millió forinttal növekszik – mondta a frakcióvezető.

Solymos: Nincs vége az ügynek

Solymos László városüzemeltetési alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: a közgyűlés 2002 decemberében egy tartózkodás mellett döntött Lengyel József rendkívüli menesztéséről, amelynek jogellenességét támadta a korábbi fürdőigazgató a munkaügyi bíróságon. Az ügy megjárta a Legfelsőbb Bíróságot is, ami után az új eljárásban jogerősen 109 millió forint megfizetésére kötelezte a megyei bíróság a fürdőcéget. Ezzel azonban nincs vége az ügynek – hangsúlyozta Solymos László –, mert felülvizsgálati kérelmet nyújtunk be a Legfelsőbb Bírósághoz. A fürdőcég és Lengyel között több per van folyamatban – mondta Solymos. Lengyel ellen büntetőügy is van folymatban, a városi bíróság még nem tűzte ki tárgyalást.

 

A költségvetés módosítása kapcsán közölte, 109 millió forinttal akarják emelni a Szegedi Fürdők Kft. törzstőkéjét. Éppen annyival, amennyit a korábbi fürdőigazgatónak, Lengyel Józsefnek kell kifizetnie az önkormányzati cégnek egy jogerős bírósági végzés nyomán. Szőllősi azt hangsúlyozta, hogy „ha a város vezetői tisztességes eljárás keretében menesztették volna Lengyel Józsefet, akkor nem 109 milliót, hanem csak 7-10 millió forintot kellett volna kifizetni neki”.

A frakcióvezető szerint azonban zsigerből döntöttek az önkormányzat vezetői, így tízszeres árat fizetnek. A 109 millió forint az elmaradt munkabérből, végkielégítésből, járulékokból és kamatokból áll össze. Szőllősi szerint kell, hogy felelőse legyen az ügynek, mert „valaki előkészítette ezt a politikai döntést”.

Tegnap kerestük telefonon Lengyel Józsefet, de nem értük el. A volt fürdőigazgató korábban azt mondta egy magánbeszélgetésen, nem tudja, hogy áll a munkaügyi pere, de reméli, meg tudják mutatni, hogy erővel semmit sem lehet elérni.