Szeged és környéke

2016.01.12. 12:58

Százötven migránst zsúfolt össze teherautójában

Fél évig bujkált a hatóságok elől az a román embercsempész, aki tavaly nyáron Mórahalomnál 150 migránst zsúfolt teherautójába. A jelentős teher miatt csak néhány percet tudott vezetni, de ez is elég volt, hogy a határsértők rosszul legyenek.

K. G. G.

Sanyargatással elkövetett embercsempészés miatt nem jogerősen előzetes letartóztatásba helyezett egy román férfit a szegedi bíróság.


A férfi ismeretlen megbízóival még tavaly nyáron állapodott meg abban, hogy Magyarországra jön, és a társai által Szerbia felől átcsempészett migránsokat összesen 300 euróért Ausztriába szállítja. Aradon beült egy tehergépkocsiba, Mórahalom külterületére vezetett, ahol június 26-án kora reggel a teherautó szűk rakterébe bűntársaival 150 migránst zsúfolt be. Alig 10 perccel az elindulás után meg kellett állnia, mivel a tehergépkocsi vezethetetlen volt a jelentős túlsúly miatt. A migránsokat és a teherautót hátrahagyva társaival elmenekült a helyszínről.


A kiérkező rendőrök már csak 104 migránst tudtak előállítani, akik a raktérből eddig még nem tisztázott módon kijutottak. A nyomozók nagy erőkkel keresték az embercsempészeket, akik közül a sofőrt a napokban sikerült elfogniuk Magyarországon. Kihallgatásán derült fény arra, hogy akár 150 határsértő is lehetett a tehergépkocsiban, de pontos számukat még nem tudják a hatóságok.


Szakértői vizsgálatok szerint a belülről teljes mértékben fémmel borított, nem szellőző raktérben az utazás megkezdésétől számított 20-25 perc múlva már halálos kimenetelű oxigénhiány léphetett volna fel. A határsértők szállítása így jelentős testi és lelki gyötrelemmel járt, az embercsempészés ezért sanyargatással valósult meg.


Az elindulás utáni megállás ellenére a migránsok szinte azonnal rosszul lettek, a fémborítást késsel próbálták felszakítani, hogy levegőhöz jussanak. Az előzetes letartóztatás ellen a férfi és védője fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!