Szeged és környéke

2007.12.19. 19:41

Széfet kap minden kórházi páciens

Szeged - Két hónapon belül széf kerülhet minden kórházi ágy mellé, a szaktárca tervei szerint. A betegek nagyobb értékeiket most is elzárathatják a szegedi klinikán, a mobiltelefon és a pénz viszont szinte szabad préda.

Tombácz Róbert

Február közepétől minden kórházi fekvő betegnek külön biztosítani kell elektronikus széfet – jelentette be a napokban Horváth Ágnes tárcavezető. Az intézkedés indoka: évente mintegy 100 millió forintnyi érték tűnik el a betegektől az egészségügyi intézményekben. A költségeket – széfenként 8-9 ezer forintot – a minisztérium állja, a beszerzést az intézmények végzik.

Olyan széf – pontosabban páncélkazetta – most is van több szegedi klinikán, ahová a betegek értékeit elzárhatják a nővérek. Az egyes betegek értékeit azonban nem külön, hanem együtt tárolják. A szegedi traumatológiai klinika főnővére, Szakáli Ferencné azt mondja, a beszállított sérültek leltárba foglalt, nagyobb értékeit elzárják, s ha már tiszta a tudatuk, döntenek róla, hogy tovább őriztetik-e, vagy maguknál tartják.

– Különösebben nem tudok védekezni a lopás ellen, ezért jó ötletnek tartom a széfek beszerelését – mondta egy, a klinikán fekvő fiatalember. Mivel elrejteni nincs hová, éjjeli szekrényén tartja a mobilját, a felső fiókban pedig a pénzét. Hangsúlyozta: betegtársaiban megbízik, nem hiszi, hogy ők meglopnák.

– Másra kellene költeni ezt a pénzt, jobb helye is lenne az egészségügyben – mondta a domaszéki Bába János. Hozzátette: inkább bosszúságot, mint nagy érvágást jelentene, ha eltűnne pár ezer forint készpénze és viseltes mobilja. Szerinte védekezésképp a látogatókat kellene vizsgálni, adataikat felírni.

Költségek és gondok

Hét lopást jelentettek be idén eddig a betegek a szegedi klinikákon, a sláger a készpénz és a mobiltelefon volt. Az új széfek beszerzése – a klinikai központ érintett, nagyjából 1500-as ágyszámával és a tárca adataival kalkulálva – nagyjából 12-13 millió forintba kerülne. Nevük eltitkolását kérő szegedi szakemberek szerint ugyanakkor az elektronikus széfek beszerelése technikai gondokkal járhat. Ha az éjjeliszekrénybe teszik, azt mindenestül elvihetik, a falba viszont sok helyen lehetetlen beépíteni. Az idősebb betegek ráadásul elfelejthetik, milyen kóddal zárták be a széfjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!