Szeged és környéke

2010.10.10. 20:21

Szeged: 11 kisebbségi önkormányzat alakult

Szeged - 11 kisebbség alakított önkormányzatot Szegeden. Ezzel a számmal a megyeszékhely a megye csúcstartója. A város kisebbségi legjei: a legaktívabbak a görögök, mert a szavazásra jelentkezők 87 százaléka – a legpasszívabbak a horvátok, mert csak 25 százalékuk járult szavazóurnához.

Munkatársunktól

A 4 kisebbségi képviselői helyre a cigányok állították ki a legtöbb (15) jelöltet, és a legtöbb (3) jelölőszervezetet körükben csapott össze.

A bolgár önkormányzat tagjai: dr. Farkas Baráthi Mónika, Murányi Gábor Tamás, Német Eszter, Német Ferenc – a Magyarországi Bolgárok Egyesülete támogatásával. Országos trend, hogy a Lungo Drom adja a cigány önkormányzatok többségét – így van ez Szegeden is, ahol e szervezet áll Farkasné Makula Mónika, Kolompár Emil István, Nagy Mihály, Rácz László mögött. A görög önkormányzat összetétele – a Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesületének köszönhetően – dr. Balogh Ádám Zoltán, Erdélyi Marian, Purosz Alexandrosz, Ungi Ferenc. A Horvát–Magyar Egyesület színeiben lett Szegeden kisebbségi képviselő: Grácin Márkó, Marjanovic Dusán, Rajcic Tibor, Sobol Heléna. A lengyel kisebbségi önkormányzat – amelynek tagja lett: Berger Sándor József, dr. Biernacki Karol Franciszek, dr. Biernackiné Csilics Éva, Kis Júlia – létrehozásában a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület szorgoskodott.

A Németek Csongrád Megyei Egyesülete támogatásával lett képviselő Korom Alexandra, Madari Rotraut Ágnes, Rozental Emma, Tenkné Auer Zsuzsanna. Az örmény kisebbségi önkormányzat tagja – most a Kilikia Egyesület által segített – Horváth Judit, Horváthné Menyhárt Jolán, Nagy Erzsébet, Vakály Margó. A hasonló román testület – Bokáné Rokszin Mónika, Degovics Gábor Csabáné, dr. Petrusán György, Petrusán Patricia – mögött az MRKSZ áll. A Szegedi Szerbek szervezet adja a szegedi szerb kisebbségi önkormányzat tagjait: Farkas Ilonát, dr. Roczkó Tomiszlávot, Rusz Borivojt, Vladiszávlyev Milánt. A Szlovák Unió jelölte és tette kisebbségi képviselővé: Csirik Györgyöt, Mataisz Istvánnét, dr. Ocsovszki Imrét, Racskó Tamást. A szegedi ukránság életének szervezését a MUKE támogatásával végzi: dr. Kocsis Mihály István, Sajtos Natália, Stefuca Viktória, Szécsi Neonila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!