Szeged a bűnügyi toplista élmezőnyében

Budapest után Szegeden történt a legtöbb lopás az elmúlt évben. Ennek ellenére a toplista élén – mivel az állandó lakossághoz viszonyítják a bűnesetek számát – Badacsonytomaj, Siófok és Szentendre áll.

A Heti Világgazdaság – ahogy arról beszámoltunk – 274 magyar város tavalyi bűnözési adataiból állított össze listát, és közölt elemzést a múlt héten. Emlékezetes: a toplista élén nem nagyvárosok, hanem üdülőtelepülések és idegenforgalmi központok (Visegrád, Siófok, Szentendre) álltak. Ezeken a helyeken a kiugróan magas bűnügyi mutatókat leginkább az magyarázhatja, hogy az állandó népességhez viszonyítják (nem a városban nyaraló, azon átutazó) a bűncselekmények számát.

Megírtuk: bűnügyi szempontból Csongrád a legfertőzöttebb város a megyében. A Tisza-parti kisvárost a huszadik helyre sorolták az országos listán. A legkevesebb bűncselekmény Mindszenten történt. A HVG a tavaly elkövetett bűncselekmények típusa szerint is sorrendbe állította a hazai városokat. Külön vizsgálta a lopásokat és rablásokat, valamint a személy elleni bűncselekményeket.

A bűnügyi fertőzöttséghez hasonlóan a lopások számát és arányát tekintve is a turisztikai központok (Badacsonytomaj, Siófok, Szentendre, Zalakaros, Balatonföldvár) állnak az élen. Ezen a listán Szeged a 25., Csongrád az 51., Makó a 63., Szentes a 90., Hódmezővásárhely a 94., Mórahalom a 109., Kistelek a 150., Mindszent pedig a 271. helyen szerepel. Az esetek számát tekintve Budapest után Szegeden történt a legtöbb lopás. Míg a fővárosban 45 ezer 978, addig Szegeden 3157 alkalommal regisztráltak ilyen jellegű törvénysértést az elmúlt évben. A leggyakoribb bűnesetek közé a kis értékre elkövetett lopások tartoznak, de ugyanígy ebbe a kategóriába sorolható az is, ha valakinek a több milliós autóját „lovasítják meg”.

Az erőszakos, személy elleni bűncselekményeket rangsoroló listán jobban állnak a megye városai: Csongrád az 54., Kistelek a 136., Szentes a 148., Makó a 174., Szeged a 207., Hódmezővásárhely a 226., Mórahalom a 253., Mindszent pedig a 265. helyen áll. Csongrádon ezer főre számítva kétszer annyi erőszakos bűncselekményt regisztráltak, mint például Szegeden vagy Hódmezővásárhelyen. Az esetszámok ugyanakkor azt mutatják, hogy a főváros után Debrecenben, Pécsett, Miskolcon és Egerben jár el leginkább az emberek keze. A személy elleni erőszak elmúlt évi adatai alapján Jászapáti, Vámospércs és Szigetvár vezeti a toplistát.