Szeged és környéke

2010.07.14. 22:53

Szeged a Dóm téri táncjátékban

Szeged - Dózsától lüktet egész Szeged: a nemzetközi néptáncfesztivál gáláját próbálják a Topolya sori sportcsarnokban és a Dóm téren. A pénteki premierre készülő alkotók, szereplők között szegedi kapcsokat, kötődéseket, asszociációkat kerestünk.

Újszászi Ilona

– Szegedre terveztem, legalább húsz éve dédelgetem Dózsa György tetteinek színrevitelét, tánckrónikaként. Szegedi gyerektáncosokkal is próbálunk, tehát nemcsak a Szeged Táncegyüttest vontam be a produkcióba – emel ki a Dózsa című táncjáték helyi vonatkozásaiból néhányat Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus.

Tápén, a Scabello Bt. műhelyében készült – a Szegedi Szabadtéri Játékok többi előadásához hasonlóan – a Dózsa díszlete is. Most azonban nemcsak a kivitelezés, hanem a tervezés is a cégvezető, Tóth Kázmér munkája. A szeged-tápai alkotó szíve csücske a néptánc, gyerekkorában ő is ropta. Így aztán a táncosok szempontjaira figyelve tervezte a Dózsa díszletét, amelynek fő eleme a szegedi dóm. Ezzel utal a Dózsa-história keresztény vonulatára: keresztes hadjáratra gyülekezőkből verbuválódott a felkelők serege.

Minden tisztelet a háttérmunkásoknak. Legalább száz szegedi – például díszítő, kellékes, díszletépítő – dolgozik hétfő óta a Dóm téren, a tűző napon, hőségben, hogy minden apró részlet a helyére kerüljön, s a csütörtöki főpróbára összeálljon a Dózsa-tánckrónika.

Szegedi táncosok is ropják a Topolya sori sportcsarnokbeli próbán. Fotó: Schmidt Andrea

Szegedi táncosok is ropják a Topolya sori sportcsarnokbeli próbán.
Fotó: Schmidt Andrea

– Kelet-szerbiai, dimitrográdi temperamentumos táncunkkal örömmel járulunk hozzá a színpadi atmoszférához, a Dózsa sikeréhez – mondja Vujcsin Ljubomir. A 35 éve alakult, európai és világfesztiválokon is sikerrel szereplő, amatőrökből álló Verbaszi Kultúrház Néptáncegyüttesének koreográfusa és művészeti vezetője szavait felesége, Eszter tolmácsolja. Az együttes énekes-korrepetitoraként is dolgozó asszony elárulja: „szegedi lány", Franyó Eszterként a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar–ének szakán szerzett diplomát. A szerb együttes egyébként először 1985-ben járt Szegeden, azóta többször is visszatért az itteni nemzetközi néptáncfesztiválra.

Kulcs: Pálfy Piroska

Prózai megszólalások választják el a táncokat a Dózsa tetteiről szóló táncjátékban. A történetet szövő Vincze Zsuzsa épített a helyi legendára: Dózsa György örökbefogadója Pálfy Balázs szegedi főbíró. Lánya, Pálfy Piroska Dózsa György szerelmeként a tánckrónikában kulcsszerepet kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!