Szeged és környéke

2010.05.19. 21:15

Szeged borfesztivál: Borban az igazság

Szeged - A szegedi borfesztiválon a 21-es pavilonban kínálja saját termelésű borait a Fehértói Halászcsárda. Frank Sándor mesterszakács a közelmúltban Amerikában szerzett tapasztalatokat a híres kaliforniai borok készítéséről, és úgy gondolja, hogy a magyar borok felveszik a versenyt a legjobb marketinggel eladott tengerentúli borokkal.

Munkatársunktól

Frank Sándor 20 dollárt vesztett a szerencsejáték fellegvárában, Las Vegasban. Mondani sem kell, egyáltalán nincs elkeseredve, hiszen e csekélyke veszteség eltörpül mindazon szellemi nyeremény és élmény mellett, amelyre tizentöt napos amerikai útja során szert tett. A közelmúltban ugyanis egy bortúra keretében egy kis borkedvelő csoporttal bejárhatta Kalifornia leghíresebb borvidékének, a Napa-völgynek szőlős lankáit, megismerhette a tengerentúli borkészítés legújabb technikáit, és bejárták 15 borosgazda borászatát.

– Régen magyarok telepítették be a legelső szőlőtőkéket a völgybe, és a világhírű borász, Robert Mondavi itt alakította ki saját ültetvényeit – fogalmazott a szegedi mesterszakács, a Fehértói és a Roosevelt téri Halászcsárda tulajdonosa, kéthetente megjelenő Gasztro magazinunk állandó partnere, aki két éve maga is foglalkozik borászattal. És hogy miért fontos most nekünk Mondavi és a borok? Mint mondja, ma már egy valamit magára adó vendéglős ért a borokhoz is, szakmai követelmény a témában való jártasság. Immár második éve működik irányítása alatt a kisgörbői – Zalaszentgrót mellett 4 kilométerre található – szőlőbirtok, ahol a világfajta vörös és fehér szőlőket termesztik: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Olaszrizling és az országosan is ritkaságnak számító Menoir (Kék Medoc). De most térjünk még vissza Amerikába.

A nagy találkozás. Frank Sándor a New York-i forgatagba. Fotó: DM/DV
A nagy találkozás. Frank Sándor a New York-i forgatagba.
Fotó: DM/DV


– Sok hasznos, szakmailag izgalmas tapasztalatot szereztem Kaliforniában. A borokat többnyire nem pincében, hanem hatalmas, hőszigetelt hangárokban tárolják. És van mit tanulni tőlük, ugyanis nagyon komolyan veszik a marketinget. Rendkívül imponáló a profizmusuk. Például egy sétavonaton eltérő borneve volt mindegyik szerelvénynek, ahol sorban meg lehetett kóstolni a különféle borokat. És ha valakinek kedve támadt, leszállhatott, és a vasútvonal mellett lévő borászatok boraival is koccinthatott – sorolja az élményeket Frank Sándor. Egy másik híres borászatnál, a Grgich Winerynél pedig egy újfajta, vegyszermentes biotermesztés alapján dolgoznak. Érdekes szemlélet még a Nap és a Hold állását is figyelembe vevő irányzat. A biodinamikus eljárás szerint nem mindegy, hogy a nap melyik szakában szedik le a szőlőt, mert mindez jótékonyan befolyásolja a bor színét és zamatát. A mesterszakács amerikai útja során San Franciscóban megismerkedett a borszövetkezetekkel, ahol egyéni kérésre bármilyen kevés saját szőlőtermésből készítenek bort, felcímkézik, és palackba teszik. És természetesen nem maradhatott ki a túra során a varázslatos Grand Canyon, és egy kis New York-i forgatagban sem.
Robert Mondavi
A világ legismertebb és legnagyobb boralakja volt Robert Mondavi (1913–2008), aki a kaliforniai bort nemzetközileg is ismertté és elismertté tette. 1943-ban családja az ő javaslatára megvásárolta a Krug pincészetet Napa Valley-ban. A XX. századi borvilág egyik legbefolyásosabb, legfontosabb alakja lett, a Napa-völgyi borkultusz és az újvilági borok divatjának megteremtője, a kaliforniai borszakma ikonja volt. Ő adta el a legtöbb bort az egész borvidéken, de számos birtokkal rendelkezett Chilében, Franciaországban és Olaszországban.


És ha bor, akkor Szeged: pünkösdhétfőig várja látogatóit Szeged szívében, a Széchenyi téren a borfesztivál. A Fehértói Halászcsárda a 21-es pavilonban – a postával szembeni bejáratnál – kínálja saját, 2009-es borait. – A Frank Siller például önmagáért beszél, tiszta kék Medoc szőlőből készült, míg a Cuvéet Kék Medocból, Cabernet Savignonból, Cabernet Francból és Merlotból készítettük. Rendkívül finom és illatos bor lett mindkettőből – hangsúlyozta Frank Sándor, aki pluszfalatokkal is kedveskedik a szomjas vendégeknek. Míg a halászléfesztiválon 1 dl bort adtak ajándékba annak, aki halászlét vásárolt, addig most minden 1 dl bor után vaslapon sütött harcsafalatka jár mindenkinek.

A Napa-völgy

A Napa-völgy a kaliforniai borkészítés Mekkája, ahol a legmagasabb áron értékesíthető palackok készülnek, és évente közel 5 millió turista keresi fel a kóstolótermeket, az elsőrangú éttermeket és a völgy északi részén található termálforrásokra épülő hoteleket. Mivel San Francisco csupán egyórányi autóútra, délre fekszik innen, sokan könnyű egynapos kirándulásként tekintenek a vidékre, de sok turista hosszabb időt is eltölt itt.

Címkék#bor#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!