Szeged és környéke

2011.05.17. 22:06

Szeged borfesztivál: Mátyás Reserve-je a nyerő

Szeged - Diplomaosztójára kapott földön kezdett borászkodni Günzer Tamás, a pincéjét nagyszüleitől örökölte. A villányi borász 2007-es Mátyás Reserve-je nyerte a XVII. Szegedi Borfesztivál fődíját.

Horváth Attila

– Édesapám Mátyás, az ő nevét kapta a bor – meséli [namelink name="Günzer Tamás"]. A villányi borász nedűje nyerte a XVII. Szegedi Borfesztivál fődíját. A 2007-es Mátyás Reserve 90 százalék cabernet franc-ból és 10 százalék merlot-ból készült, 16 hónapig érlelődött barrique hordóban.

– Diplomaosztómra egy 0,3 hektáros szőlőföldet kaptam édesapámtól 1991-ben. 2001-ig másodállásban szőlészkedtem és borászkodtam, azóta csak ezzel foglalkozom. Ilyen minőségű bort csak különösen jó évjáratokban lehet készíteni, 2003-ban, 2006-ban és 2007-ben volt erre lehetőségem. Már a szüretnél fokozottan figyeltünk, nehogy rossz szemek kerüljenek a fürtök közé. Utána még egy válogatás következik, kiszűrjük a beteg szemeket vagy leveleket – mutatja be az aprólékos munkát a borász. 1998-ban nyitotta meg nagyszüleitől örökölt pincéjét a látogatók előtt. Felesége is okleveles borbíráló, borszaktanácsadó.

Apjáról nevezte el fődíjas borát a villányi Günzer Tamás. Fotó: DM/DV
Apjáról nevezte el fődíjas borát a villányi Günzer Tamás. Fotó: DM/DV

A villányi borász remekét – amely idén a párizsi Challenge International du Vin nagy aranyérmét is kiérdemelte – 116 benevezett nedű közül választotta a legjobbnak a szakmai zsűri.

A borfesztivál legjobbjai

A legszebb fehérbor a Bárdos és Fiai Pincészet 2010-es Mátrai Sauvignon Blanc-ja lett. A legszebb vörösbornak a szekszárdi Tringa Kft. 2008-as – merlot-ból és cabernet sauvignonból készült – Phaetonját választották. A legszebb desszertbor címet pedig a – furmintból, sárgamuskotályból és hárslevelűből készített – Royal Tokaj Szent Tamás 2003-as hatputtonyos aszú érdemelte ki. Különdíjat kapott a soltvadkerti Lantos Borászat 2010-es Cserszegi Fűszerese, a villányi Polgár Pince 2007-es Elixír Cuvée-je, a szintén villányi Brunyai Pincészet 2010-es Eleventéje, a soltvadkerti Frittmann Testvérek Kft. 2010-es Kékfrankos Roséja, a Tringa 2007-es Kékfrankosa és a kiskunhalasi Szőke Pincészet Kékfrankos Roséja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!