Szeged és környéke

2011.05.15. 22:49

Szeged borfesztivál: Nem inni, kóstolni kell a nedűt

Szeged - Egy gombostűt sem lehetett leejteni a pénteken megnyílt XVII. Szegedi Borfesztivál első két napján a Széchenyi téren: a jó idő és a rengetegfajta bor ezreket csalogatott ki a rendezvényre.

Kiss Gábor Gergő

– Ha esik, ha fúj, mi minden évben kijövünk. Tudatosan keresünk, most a lányosabb, édesebb tokaji borokhoz volt kedvünk. Ez Szeged legjobb rendezvénye – jelentette ki a 23 éves Andi és barátnője szombat este a Széchenyi téren. A pénteken megnyílt XVII. Szegedi Borfesztivál első két napján akár a megtelt táblát is ki lehetett volna tenni a belváros szívébe: a nemes nedű több ezer vendéget csalt ki a platánfákkal övezett területre. Sok emberrel beszéltünk, aki mind azonos véleményen volt: jó helyen, jó borokat lehet megkóstolni akár olyan ismerősökkel is, akikkel hosszú ideje nem találkoztak.

A borfesztivál többeknél családi programnak számít. Fotó: Schmidt Andrea
A borfesztivál többeknél családi programnak számít.
Fotó: Schmidt Andrea

– Akár 1 hónapig is tarthatna a fesztivál, látva ezt a sok embert. Nagyon jó rendezvénynek tartom a borfesztivált, ahova nemcsak a bor élvezete, hanem az emberek miatt is érdemes kijárni – mondta Dömötör Máté. A férfi sok borfesztiválon járt az országban, amelyek közül a szegedit kiemelkedőnek tartja, köszönhetően annak a 150 kereskedőnek is, akik a legjobb boraikat hozták el a napfény városába. – Felkészültek a kereskedők, nyugodtan kérdezhetek tőlük bármit a boraikkal kapcsolatban. Régen Villány volt a kedvenc tájegységem, de később minden borvidékben megtaláltam az izgalmakat – mesélte. [namelink name="Dömötör Máté"] általában fehérbort kezd kóstolni, amit a rozé, végül a vörös követ – abszolút betartja a borvacsorák protokollját. A vendégek többsége is hasonló utat járt be a borok közötti kalandozásban, de akadtak kivételek. Viola például vörösborízleléssel kezdett és kötött ki végül a fehéreknél. A fesztiválon megdöbbentően sok idegen szót lehet hallani.


– A külföldiek nagyon értenek a borokhoz. Összehasonlítják borainkat a sajátjukkal, dicsérik az otthonit, de pozitív véleménnyel vannak a magyarról is. Egy ausztrál férfival beszéltem hosszabban, aki bortermelő volt. El volt ájulva, hogy a magyarok milyen jó chardonnay-t és rozét tudnak gyártani – mesélte [namelink name="Debreczeni Dániel"]. Az etyeki székhelyű Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet először van jelen boraival a szegedi fesztiválon, így nagy hangsúlyt fektetnek a kóstoltatásra. – Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, de aztán vásárolnak is. A hozzáértők érdeklődnek gazdaságunk nagyságáról, a bor savasságáról és elkészítéséről. A kevésbé szakértőket főként a bor íze érdekli – mesélte a fiatalember.
[namelink name="Pelle László"] borszakértő tanácsa a kilátogatóknak: ne igyuk, hanem kóstoljuk a bort. – Bort inni bármikor lehet, de ilyen széles választékkal csak itt találkozhat az ember. Négy-öt deci elfogyasztása után már nem érzi az ember, hogy mit fogyaszt – magyarázta. A szakértő szerint nem igazán érdemes keverni a fehéret a vörössel, próbáljunk minél egyneműbb és azonos fajta nedűt fogyasztani. Így az összehasonlítással is könnyebb dolgunk lesz. Indításnak könnyű fehérborokat ajánl a szakember.

Látogasson el online borudvarunkba!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!