Szeged és környéke

2011.05.12. 21:28

Szeged borfesztivál: orversenyen a fesztivál nedűi

Szeged - Május 16-án a Novotel szállóban kóstolja végig a szegedi borfesztivál versenyére nevezett több mint száz nedűt a szakmai és a társadalmi zsűri. A díjakat hétfő délután a Széchenyi téren adják át.

Bobkó Anna

A XVII. Szegedi Borfesztivál versenyére több mint száz bor nevezett, amelyeket komoly szakmai zsűri bírál megadott szempontok szerint. Május 16-án a Novotel Hotelben négy bizottság, bizottságonként öt-öt zsűritag, borászok, tudományos munkatársak, borszakértők döntenek majd a nedűkről. Százpontos rendszerben dolgoznak, többek között a borok megjelenését, illatát, zamatát figyelik. Értékelik a nedűk színét, intenzitását és karakterét is. A minták között idén is szerepelnek fehér-, rozé-, vörös- és tokajibor-különlegességek. Az ítészek elnöke a balatonboglári [namelink name="Légli Ottó"], a 2010-es év borásza.

A társadalmi zsűri tagjai között kóstol majd többek között [namelink name="Hálóné Tápai Anna"], a Borbarát Hölgyek Dél-alföldi Társaságának tagja, [namelink name="Kovács Ferenc"], kistérségi tiszti főorvos és [namelink name="Gyüdi Sándor"], a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. A társadalmi zsűri pontszámai azonban nem számítanak bele a végeredménybe, ők az élvezetért értékelnek.

A szakmai ítészek viszont minden ízlelés után kiköpik a szájukban lévő kortyot. Nem meglepő, hiszen gondoljunk csak bele, milyen hatása lenne, ha akárcsak egy-egy kortyot nyelnének le a bírálandó borokból... A zsűri lelkiismeretes tagjai felkészítik ízlelőbimbóikat a kóstolóra: közvetlenül előtte például nem tanácsos fogat mosni, cigarettázni vagy kávét inni. Sőt az édességektől is tartózkodni kell.


Díjkiosztás

Az eredményhirdetésre 17 órakor kerül sor a Széchenyi téren. Díjazzák a legjobb fehér-, vörös- és desszertbort, kiosztják Szeged város díját, többek között a szegedi egyetem és a Szeged Plaza különdíját is. Az arany-, ezüst- és bronzérmesek oklevelet is kapnak.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!