Szeged és környéke

2019.07.31. 19:13

Szeged felé irányuló kerékpárutat épít Szatymaz

Javában zajlik a munka Szatymazon és annak külterületén, az 5-ös út mentén, ugyanis elkezdődött a Szeged felé irányuló kerékpárút építése, melyhez 90 millió forint uniós támogatást nyert a TOP keretében az önkormányzat.

Kiss Anna

– Összesen 180 millió forintot költünk a beruházásra, ennek fele a támogatás, a fennmaradó összeget pedig mi tettük hozzá saját forrásból. Régi álma ez már a szatymaziaknak, hiszen itt van egymás mellett Szeged és Szatymaz, de biciklivel nem lehet áttekerni egymáshoz szabályosan, persze van, aki ennek ellenére mégis elindult, sajnos halálos baleset is történt már. Épp ezért kerestük és ragadtuk meg a lehetőséget arra, hogy ezt hiányt pótoljuk, a megyeszékhelyet célozzuk meg. Most egyelőre 2,33 kilométerre lesz elegendő az összeg, így a Szent István templomtól a szegedi Fehér-tó kilátójához vezető műút csomópontjáig tart majd az út, de a jövőben is figyeljük a pályázati kiírásokat, hogy folytatódjon az építkezés. Bízunk abban, hogy a szegediek is megindulnak felénk – nyilatkozta lapunknak Barna Károly polgármester.


A településvezető azt mondja, szerencsére sikerült hamar jó kivitelezőt találni, így június 7-én elkezdte a munkát a Délút Kft. A földmunka jelentős részét már elvégezték, ezt követi egy kiegyenlítő réteg, majd az aszfalt következik. Augusztus közepére megérkeznek a célgépek is, akkor már igazán látványos fázisába ér a fejlesztés. Az új kerékpárút 2,5 méter széles lesz, 50 centiméteres padka is csatlakozik hozzá, a Fehér-tó melletti temetőnél kerékpártámaszok is lesznek, valamint két 12,5 méter hosszú kerékpáros híd létrehozása is a fejlesztés része. Ebből egynek már elkészültek az alapjai, ott jártunkkor épp a másodikról zajlott a kivitelező és az önkormányzat közötti egyeztetés. Eredetileg október 25-ig kell elkészülnie a Délút Kft.-nek, de már most látszik, hogy hamarabb a munka végére érnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!