Szeged látványa az égből és az űrből

A Szeged belvárosáról, 700 kilométeres magasságból készült űrfelvételt is láthatják az érdeklődők az egyetem Dugonics téri rektori hivatalában ma nyíló kiállításon. És még sok más meglepő és látványos képet.
Szeged városközpontja hétszáz kilométer magasból. A felvétel tavaly augusztusban készült, a kép felbontása egy méter. Ikonos felvétel az űrből (A nagyításhoz kattintson a képre!)

– Szegedről és a Dél-Alföldről 1950-ben készült a legelső légi felvétel. A legfrissebb űrfelvétel pedig, amelynek egyméteres a képfelbontása, 2004-ből származik – mondta Mucsi László, aki Rakonczai János egyetemi docenssel együtt a Szeged és a Dél-Alföld légi és űrfelvételeken című ma nyíló kiállítást szervezi, rendezi. Az SZTE földrajz-földtani tanszékcsoportjának oktatói elmondták: a több mint ötven évet átfogó képanyag légi felvételeit a Földmérési Intézettől, a Corona elnevezésű egykori kémműhold felvételeit az Amerikai Geológiai Szolgálattól, a Landsat űrfelvételeket az Euroimage-tól, a Spot felvételeket a francia Spot Image-tól, az Ikonos felvételeket pedig a török Inta SpaceTurktól vásárolta meg a természet földrajzi és geoinformatikai tanszék – a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával. Elsősorban azért vették meg a képeket, hogy a táj változásait vizsgálják. Mucsi László hangsúlyozta: a felvételek segítségével elemzik például a természetes és mesterséges folyamatok (talajerózió, erdőirtás, városi beépítettség változása stb.) hatásait.

A kiállításon látható lesz, hogyan változott meg a táj, szűkebb pátriánk az elmúlt ötven évben. Rakonczai János szerint a mezőgazdasági birtokméret rendszerváltás utáni változása, feldarabolódása rendkívül látványos – a fotókon. A légi felvételek alapján nyomon követhetők a belvízfoltok változásai, pontos belvíztérképek készíthetők az infravörös felvételek alapján. Jól térképezhetők azok az objektumok – magyarázta Mucsi László –, amelyek akadályozzák a belvíz lefolyását. A városi beépítettséggel kapcsolatban az egyetemi docens elmondta: a körtöltésen belüli terület teljesen beépült, pedig itt az ötvenes években még mezőgazdasági parcellák is voltak.

Rakonczai János elmondta, hogy a jobb felbontású képeken az illegálisan épített házak is felfedezhetők. A kiállításon láthatóak lesznek olyan űrfelvételek, amelyek képfelbontása 60 centiméteres. Ez nem azt jelenti – magyarázta Mucsi László –, hogy a rendszámot is látni lehet a gépkocsikon, de közel van ahhoz. A szakemberek szerint az avatott szem sok érdekességet felfedezhet a fotókon. Például a belvizes légi felvételeken az egykori táj morfológiai elemei is előtűnnek – például több folyógeneráció egymást átszövő rendszere. Így sikerült felfedezni – mondták az oktatók – egykori földvárat és több évszázada létesített, mára teljesen betemetett öntözőcsatornákat.

A kiállítás felvételeinek kidolgozásában Kovács Ferenc és Szatmári József tanársegéd is részt vett.

A ma délután 4 órakor nyíló tárlat december 14-éig tekinthető meg, mindennap 8 és 18 óra között.