Szeged és környéke

2008.02.12. 22:30

Szeged lemaradt a Google Earth-ről

Szeged - A turisták körében világszerte egyre népszerűbb számítógépes programban, a virtuális földgömbként használható Google Earth-ről Szeged lemaradt, míg a csongrádiak, a szentesiek és a vásárhelyiek akár saját házukat is beazonosíthatják a műholdfelvételeken.

Munkatársunktól

A turisták körében világszerte egyre népszerűbb számítógépes programban, a virtuális földgömbként használható Google Earth-ről Szeged lemaradt. Míg például a csongrádiak, a szentesiek és a vásárhelyiek akár saját házukat is beazonosíthatják a műholdfelvételeken, Szeged egyelőre olyan rossz felbontásban szerepel, hogy még az utcákat sem lehet látni.

A turisták kegyeiért küzdő városok nemcsak nyomtatott propagandakiadványokkal próbálják megnyerni a potenciális látogatókat, hanem a legnépszerűbb internetes alkalmazásokban is jó pozíciót igyekeznek kivívni.

Szeged csak 10 kilométerre közelíthető meg a számítógépes programmal.

Az utazók körében ma az egyik legnépszerűbb tájékozódási eszköz a 21. század virtuális földgömbjeként emlegetett Google Earth. A háromdimenziós műholdas fényképfelvételek felhasználásával megalkotott digitális glóbuszt az interneten keresztül bárki ingyen letöltheti a számítógépére. A szoftver működéséhez is szükséges a gyors internetkapcsolat, hiszen a lekért adatokat azon keresztül tölti be a rendszer.

A Föld háromdimenziós modelljére nemcsak mértékhelyes műholdképeket, légi felvételeket és térinformatikai adatokat vetítettek, hanem leolvashatók a földrajzi koordináták is. A Google Earth egy eredetileg katonai célokra kifejlesztett szoftver „lebutított", polgári alkalmazása. Különösen azért kedvelt a turisták körében, mert szöveges információkat és fényképeket is megjelenít, amelyek érdekes helyekre, nevezetességekre hívják fel a figyelmet. Segítségével körültekintőbben tervezhetjük meg sítúránkat, nyaralásunkat, szállást kereshetünk. A virtuális glóbuszon egyes területeken olyan nagy felbontású műholdas képeket találunk, hogy az utcán sétáló emberek, a parkoló autók is jól látszódnak. A szoftver háromdimenziós megjelenítésre is képes, így a kép megdöntésével olyan hatást érhetük el, mintha valóságosan is a helyszínen lennénk.

Vásárhely madártávlatnyira - jól kivehető a város fürdője.

Csongrád megyéről is sok információt összegyűjthet, aki a program segítségével kíván tájékozódni. Furcsa azonban, hogy Szeged összehasonlíthatatlanul rosszabb felbontásban szerepel a virtuális földgömbön, mint például Csongrád, Szentes és Vásárhely. Míg a Szegedet mutató kép körülbelül egy 10 kilométeres magasságból készült légi felvételnek felel meg, addig a másik három város abba a sávba esik, amelyről egészen részletes műholdfelvétel készült: olyan, mintha 300 méter magasan szállnánk Vásárhely felett – jól láthatók még a városi fürdő úszómedencéjének elválasztó sávjai is. Vásárhely nevezetességeit több mint ötven, Szentesét negyvenvalahány, Csongrádét legalább kéttucatnyi hangulatos fotó mutatja be.

Valószínűleg sok szegedi is használja a programot, mert a városról már annyi fényképet feltöltöttek, hogy nem sikerült összeszámolnunk. Az áradó Tiszától a kivilágított Dóm téren át a havas madártávlatig több száz látványos fotó csinál kedvet Szegedhez.

A jövő

Valószínűleg néhány éven belül a folyamatosan frissülő Google Earth-ön való jelenlét a honlapokhoz hasonlóan megszokottá válik majd a szállásadók, fesztiválok körében. A program praktikus hazai használatához előbb Magyarország legnépszerűbb turistacélpontjait lefedő, részletes műholdképekre lenne szükség. Információink szerint a Google azokról a területekről készíttet ilyet, amelyekre az interneten a legtöbben kíváncsiak. A Google Earth alapverziója ingyenesen használható, de léteznek már a professzionális, üzleti felhasználókat megcélzó változatai is. Ezek fizetősek, de több szolgáltatást nyújtanak: például lehetséges velük a GPS-adatok integrálása vagy nyomtatás nagy felbontásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!