Szeged és környéke

2013.03.07. 21:41

Szeged újjáépítője a Móra-múzeumban

Szeged - Lechner Lajos, Szeged nagy árvíz utáni újjáépítője öltött testet tegnap a Móra-múzeumban, születésének 180. évfordulója tiszteletére.

Dombai Tünde

A jellegzetes figurának nem hiányzott a borzas bajsza és szakálla, sőt a csiptetője sem – köszönhetően Mihály Illésnek. A Dél-alföldi Idegenvezetők Egyesületének elnöke hagyományosan így, jelmezbe bújva invitálta a közönséget, hogy az 1879-es várospusztulás évfordulóján visszautazzon vele 134 évet az időben. Az újjászületés napi séták idén is a Roosevelt téri vízmércétől indulnak március 12-én, 10 és 15 óra között. És egy különlegesség: a résztvevők tárlatvezetésbe is bekapcsolódhatnak a Móra-múzeum Tornyos Szeged híres város című fotókiállításán.

Utazás a múltba: Mihály Illés mint Lechner Lajos az 1879-es árvíz idején készült fotó előtt. Fotó: Schmidt Andrea

Utazás a múltba: Mihály Illés mint Lechner Lajos az 1879-es árvíz idején készült fotó előtt. Fotó: Schmidt Andrea

Lechner Lajost (1833–1897) Tisza Lajos királyi biztos hozta magával Pestről, és a víz alatt álló romos város megütötte vele a főnyereményt. Az akkor 46 éves mérnök már bizonyított: előtte nyerte meg a főváros újítására kiírt tervezői versenyt. Nem csoda hát, hogy a vezetésével öt hónap alatt sikerült kiszabadítani Szegedet a víz fogságából, pontos térképeket készíttetett, és sugaras-körutas várost tervezett Bécs, Brüsszel, Barcelona és Párizs mintájára. 1883-ra világvárost épített a régi Szeged helyén, erre az alkotására volt a legbüszkébb. A város díszpolgári címmel hálálta meg az erőfeszítéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!