Szeged és környéke

2013.03.24. 20:17

Szegeddel ismerkedik az új kínai nagykövet - galéria

Szeged - A Konfuciusz Intézetben kínaiul tanuló hallgatókkal, középiskolásokkal találkozott, megnézte az ópusztaszeri emlékparkot, a Szegedi Kortárs Balett előadását, hétfőn pedig az egyetem és a város vezetőivel tárgyal Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság új nagykövete.

Timár Kriszta

– Jó napot! – köszöntötte magyarul a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetében vasárnap vendéglátóit Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált új nagykövete. A diplomata néhány hónapja kezdte meg munkáját, de fontosnak tartotta, hogy eljöjjön a Tisza-parti városba. [namelink name="Ujhelyi István"], az Országgyűlés alelnöke, az SZTE Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének elnöke hívta meg. Ujhelyi az előző éjszaka tért haza Kínából. – A régi szövetségeseken túl most Kína partnerségéért verseng mindenki. Szeged a Konfuciusz Intézettel ebben élen áll, hiszen kevés városban működik ilyen – fogalmazott a szegedi politikus, aki a távol-keleti ország szokásai szerint virágcsokorral várta vasárnap délelőtt a vonattal érkező nagykövetet. Xiao Qian először Ópusztaszerre látogatott, majd az intézet igazgatója, Szentmártoni Lívia várta kínaiul tanuló egyetemisták, középiskolás és általános iskolás diákok, illetve a partnerintézmények igazgatóinak társaságában.

Szegeddel ismerkedik az új kínai nagykövet. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A diplomata beszéde a kínai–magyar kapcsolatokról szólt, bejelentette, a nagykövetség továbbra is támogatja a Konfuciusz Intézetet, amelynek köszönhetően immár négyszázan tanulnak a városban kínaiul.

A nagykövet városnézésen vett részt, látta a Szegedi Kortárs Balett előadását, és szegedi halászlét vacsorázott. Hétfőn délelőtt [namelink name="Szabó Gábor"], a Szegedi Tudományegyetem rektora mutatja be neki az egyetemet, Botka László polgármesterrel pedig a gazdasági kapcsolatok lehetőségeiről tárgyalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!