Szeged és környéke

2008.06.24. 23:33

Szegeden 1 százalékos hődíjemelés lesz

Szeged - Mivel a július 1-jével bekövetkező drágulással együtt már kétszer emelték a földgáz árát – együttesen közel 13 százalékkal –, a távfűtés díja is változik. Szegeden azonban mindössze 1,2 százalékos hődíjemelés lesz.

Munkatársunktól

A pénteki szegedi közgyűlés egyik napirendi pontja a távfűtés díjának megállapítása az év eleje óta bekövetkezett, valamint a július 1-jétől várható gázáremelések miatt. Mint ismeretes, április 1-jétől csaknem 6 százalékkal drágult a földgáz köbmétere, július 1-jétől pedig mintegy 7 százalékos áremelést kell elviselni. Együttesen 13 százalékkal többet fizetnek az emberek egy köbméter gázért.

A távfűtéses lakásokban lakókra azonban nem hárítja át a szegedi önkormányzat a drágulást, július 1-jétől mindössze 1,2 százalékos áremelés lesz, és csak a hődíj kerül majd többe, az alapdíj változatlan marad. A távfűtés havidíja 0,9 százalékkal emelkedik, ami egy átlagos kétszobás lakás havi átalányát alapul véve mindössze 180 forint.

Hogyan sikerült az alacsony mértékű áremelést kikalkulálni? Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. a földgázt a szabad piacról szerzi be mintegy 15 százalékkal olcsóbban. Besegítenek a 2005-ben átadott, hőt és villamos áramot egyaránt előállító gázmotorok is: mint ismeretes, a villamos energiát a hőszolgáltató eladja, a bevételből pedig csökkenti a költségeit. Az alpolgármester szerint amennyiben figyelembe vesszük, hogy januártól 1 százalékkal csökkent a hődíj, „2007-es bázisáron" maradt a távfűtés ára.

Megoldási javaslatok

A Fidesz azt kezdeményezte, hogy a távhő 20 százalékos áfáját 5 százalékkal csökkentsék. A szocialisták kedvezményes gázár-kategóriában gondolkodnak, amelyeket kifejezetten a távhőcégek számára hoznának létre. Ezek azonban még csak tervek.

Országos probléma

A távfűtés drágulása Magyarországon 640 ezer lakást, 1,6 millió embert érint. Szegeden a hőszolgáltató 27 ezer 500 lakást fűt, amelyben több mint 60 ezren élnek. Egy átlagos kétszobás lakás fűtéséért jelenleg havi átalányban, támogatás nélkül havi 18 ezer forintot kell fizetni, vagyis a fűtési szezon egy hónapjában akár 30-40 ezer forintot is kénytelenek áldozni a kényelmükért az emberek. Vásárhelyen júliustól közel 11 százalékkal emelkedik a távfűtés díja 2800 lakásban – 5-6 ezer embert érintve –, a mostani, átlagosan 14 ezer forintos havi számlák drágulnak tehát mintegy 1500 forinttal.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!