Szeged és környéke

2014.02.24. 21:55

Szegeden 2016-tól nem vágnak disznót

Szeged - A Bonafarm csoport idén tavasszal kezdi el építeni az új vágóhídját Mohácson, amelyet 2015 végén adnak át. Kérdés: ha Szegeden megszűnik a vágás, mi lesz a dolgozókkal? Beszéltünk pickesekkel: idő előttinek gondolják az aggodalmaskodást. <br>

Fekete Klára

– A mohácsi vágóhíd üzembe állítását követően Szegeden megszűnik a vágás, a Tisza-parti városban hosszú távon a húskészítmények gyártását tervezzük – válaszolta lapunk kérdéseire [namelink name="Éder Tamás"], a Bonafarm csoport sajtószóvivője. – A gazdasági lehetőségek figyelembevételével a készítménygyártás bővítése a cél, aminek keretei között új üzem létrehozására is van lehetőség – utalt a szóvivő arra, hogy nem tettek le egy új, szegedi üzem felépítéséről.

Újsághír: mintegy 10 milliárd forintból Európa legmodernebb „gigavágóhídját" szeretné felépíteni Mohácson a Bonafarm csoport, amelynek a Pick Szeged Zrt. is tagja. Mivel a szegedi gyárban napi 2300 sertést vágnak, sokakban felvetődik, járhat-e létszámleépítéssel a Baranya megyei beruházás. Lapunknak név nélkül nyilatkozó pickesek szerint idő előtti az aggodalmaskodás, 2015 végén adják át az új vágóhidat, 2016 előtt „semmi se történik", közvetlenül pedig csak 100 fő dolgozik a vágósoron.

Mi lesz a dolgozókkal? – tettük fel a kérdést Éder Tamásnak is. – A Pick Szeged Zrt. dolgozóit a vállalat vezetése folyamatosan tájékoztatja a cégnél zajló fejlesztésekről, átalakításokról, azok várható hatásáról. A vállalat a közeljövőben nem tervez leépítéseket vagy kapacitáscsökkentést. Terveink szerint a vágásnál kieső munkaerő nagy része számára vagy az új vágóhíd, vagy a készítményüzemek biztosítanak majd további munkalehetőséget – nyilatkozta a Bonafarm csoport szóvivője.

Bonafarm csoport: Mohácson épül az új vágóhíd

Bonafarm csoport: Mohácson épül az új vágóhíd
Olcsóbb lesz az alapanyag

A korszerű technológiával felszerelt mohácsi vágóhíd hatékonyabb lesz, mint a szegedi: így az egy kilogramm húsra vetített gyártási költségek (elektromosenergia-, víz-, gázköltségek) csökkennek, alacsonyabbak lesznek a szállítási költségek, ugyanakkor nő a csoport által feldolgozott hús mennyisége. Ezzel a mainál olcsóbb alapanyagból dolgozhatnak a vállalat készítményüzemei, így a szegedi üzem is. – A versenyképesség javulása pedig garantáltan növeli a feldolgozott mennyiséget, és reményeink szerint a készítménygyártás bővítésére is lehetőséget teremt, amivel meg lehet őrizni a munkahelyeket – mondta Éder Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!