Szeged és környéke

2012.08.30. 16:24

Szegeden az alaptörvény illusztrációi

Szeged - A Fekete házban pénteken nyílik meg az a vándorkiállítás, amely az alaptörvény nagy port kavart illusztrációit mutatja be. Nagy Imre unokái nincsenek elragadtatva a nagyapára eső tematika művészi ábrázolásától.

Juhász Krisztina

Elsőként Szegeden lesz látható az a vándorkiállítás, amely az alaptörvény illusztrációit mutatja be. A tárlatot a „Képek történelmünk utolsó másfél századából" címen pénteken 17 órakor a Fekete házban nyitják meg.
A több mint 20 millió forintért készült 16 historikus mű az alaptörvény illusztrációjaként a magyar történelem elmúlt 150 évének legfontosabb eseményeit mutatja be. A tárlaton látható lesz még a „Magyarország múltja, jelene és jövője" című, tavaly szeptemberben kiírt gyermekrajz pályázat 30 díjazott munkája és az alaptörvény népszerűsítő 33 kiadvány is.

A 150-szer 108 centiméteres alkotások erősen megosztották a közvéleményt és a szakmát is. „Értesüléseink szerint [namelink name="Kerényi Imre"] rendező (egykori lelkes MSZMP-tag, ma lelkes miniszterelnöki megbízott) festőművészeket kért fel, hogy az új Alaptörvény illusztrálására készítsenek festményeket a nemzet sorsfordító eseményeiről. [...] Többek között adott témaként szerepelne Nagy Imre és mártírtársai 1989-es újratemetése. [...] Ez az abszurd terv a Rákosi-érát idézi, amelynek a képzőművészetet is átható zsarnokságát, undok politikai önreklámját reméltük, hogy végleg magunk mögött hagyhatjuk – olvasható az index.hu-n Nagy Imre unokáinak, Jánosi Katalinnak és Jánosi Ferencnek a reakciója.

Nagy Imre újratemetése és ahogy a felkért művész látta.

Nagy Imre újratemetése és ahogy a felkért művész látta.
Az illusztrációk eddig Budapesten, a Magyar Nemzeti Galéria „Hősök, királyok, szentek" kiállításán volt látható a nagyérdemű számára. A most útnak induló vándorkiállítás Magyarország több nagyvárosában is látható lesz. Végső helyük 2014-től várhatóan a Parlament épületében lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!