Szeged és környéke

2013.01.15. 22:26

Szegeden egyre több az influenzás

Csongrád megye - Alig több mint a fele fogyott el eddig az ingyenes influenza elleni oltóanyagoknak Csongrád megyében. Soha nem kérték még ilyen kevesen a vakcinát, pedig éppen a veszélyeztetettek azok, akiknek térítésmentesen jár. A járvány 1-2 héten belül kitörhet.

Munkatársunktól

Emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma Szegeden, ám a járványküszöbtől ez az érték még messze van. Százezer lakosból 80 volt beteg a múlt héten – ez valamivel több mint feleannyi, mint amennyi már a járványt jelentené.

A megye többi városában még ennél is alacsonyabb a vírus aktivitása. Ráadásul az influenza vírusát sem sikerült még kimutatni, így egyelőre csak influenzaszerű megbetegedésekről beszélhetünk. Az országban viszont több helyen már kimutatták az A típusú vírustörzset, sőt újra fertőz a H1N1 is. A sertésinfluenzának is nevezett vírus okozta 2009-ben a világjárványt.

New Yorkban már közegészségügyi szükségállapotot hirdettek az influenza miatt, és európai országokból is szórványos járványokról érkeznek jelentések. [namelink name="Tombácz Zsuzsanna"] megyei tiszti főorvos elmondta: miközben nálunk is 1-2 héten belül kitör a járvány, soha nem látott mennyiségű ingyenes oltóanyag maradt a megyei raktárakban. – A rendelkezésre álló 54 ezer vakcinából 28 ezret adtak be a háziorvosok, miközben a korábbi évek hasonló időszakában már 36-38 ezer darabnál tartottunk. Ez azért is szomorú, mert éppen azok a legveszélyeztetettebbek, akik ingyen kaphatnák meg a vakcinát. A tiszti főorvos szerint még mindig nem késő kérni a védőoltást, hiszen az 10 nap alatt védettséget biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!