Szeged és környéke

2009.10.26. 19:48

Szegeden él a Magyar Nyelv Múzeum alapítója

Széphalom - Kazinczy Ferenc író, költő, a nyelvújítás vezéralakja, irodalomszervező 250 éve, 1759. október 27-én született.

Munkatársunktól

A széphalmi uradalom az egyik legjelentősebb irodalmi emlékhelyünk, már életében nemzeti zarándokhely lett. Kazinczy egykori gyümölcsöskertjében – ahol 1831 óta síremléke áll – a Kazinczy Társaság és Pásztor Emil ötlete nyomán a Szegeden élő Kováts Dániel Kazinczy- és Lőrincze-díjas nyugalmazott főiskolai tanár közbenjárására tavaly uniós támogatással felépült a Magyar Nyelv Múzeuma.

Az Európában egyedülálló intézmény a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei múzeumigazgatósághoz tartozik, és – a múzeum szó eredeti jelentése szerint – a múzsák otthona.

Kováts Dániel

Kováts Dániel
A 79 éves szegedi alapítótól megtudtuk: nem holt anyagot őriznek, hanem fejlődésében mutatják be a magyar nyelvet az 1500 négyzetméteres kiállítótérben és a 120 férőhelyes előadóteremben. Kováts Dániel legutóbb pár napja járt a múzeumban, ahol az Édes anyanyelvünk országos nyelvhasználati verseny döntőjét tartották, és amelyen négy Csongrád megyei diák kapott első díjnak megfelelő plakettet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!