Szeged és környéke

2019.09.07. 16:03

Szegeden írta a székely himnusz zenéjét - 97 éve hunyt el Mihalik Kálmán

Az orvos-zeneszerző egyetemi kutatóorvosként és tanársegédként dolgozott 1922-ig, amikor mindössze 26 évesen meghalt tífuszban. Rá emlékeztek Szegeden.

Kozma Rita

Mihalik Kálmánra, a székely himnusz zeneszerzőjére emlékeztek pénteken délután a szegedi belvárosi temetőben. Egyetemi kutatóorvosként és tanársegédként dolgozott 1922-ig, amikor mindössze 26 évesen meghalt tífuszban. 1921-ben Szegeden, Csanády György szövegéhez komponálta a zenét, amely eredetileg egy misztériumjáték betétdala volt, 2009-ben lett Székelyföld hivatalos himnusza. A megemlékezést a Mihalik Kálmán Alapítvány szervezte az orvos-zeneszerző halálának 97. évfordulójára.

97 éve hunyt el tífuszban Mihalik Kálmán - mindössze 26 éves volt. Fotók: Török János

97 éve hunyt el tífuszban Mihalik Kálmán - mindössze 26 éves volt. Fotók: Török János

– Száraz Miklós György jegyzi, hogy a székelyekre jellemző a keménység, szorgalom, az élni akarás, a magyarsághoz való ragaszkodás – mondta Gál Imre, az alapítvány elnöke, majd beszédet mondott Szekeres-Lukács Sándor, az Erdélyi Körök Országos Szövetségének elnöke is. A megemlékezés egy rövid alkalmi műsorral és koszorúzással zárult.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!