Szeged és környéke

2016.04.17. 20:12

Szegeden is összeírják az ebeket - bírságra számíthat a mulasztó

Szeged - Idén ismét ebösszeírást tartanak Szegeden. Bár a cél nem a büntetés, aki nem vallja be a kutyáját, és lebukik, bírságra számíthat.

Arany T. János

Tudta ön, hogy két évet is kaphat?


A törvény betűje szerint aki gerinces állatot bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, az állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Szegeden legutóbb 2013-ban tartottak ebösszeírást, akkor 13 ezer kutyát vallottak be. [namelink name="Ácsné Gunda Judit"], az önkormányzat igazgatási és építési irodájának vezetője elmondta, az állatvédelmi törvény előírja, hogy az önkormányzatoknak legalább háromévente kötelező összeírniuk az ebeket. A szegedi kutyatulajdonosoknak idén május 1. és október 31. között lesz lehetőségük erre.


Az összeírás önbevallásos, az adatlapot ebenként kell kitölteni. Az ebösszeírás azért hasznos, mert hatására az ebtartással kapcsolatos rendelkezéseket egyre többen betartják, beoltatják veszettség ellen az ebeket, és megjelöltetik csippel is.


– Ha valaki nem vallja be a kutyáját, állatvédelmi bírság szabható ki, aminek az alsó határa 15 ezer forint, de ennek többszöröse is lehet. Nem tudjuk, mindenki bevallja-e, de tapasztalataink szerint igyekeznek a polgárok megfelelni az elvárásoknak – mondta az irodavezető. Ácsné hozzátette, Szegeden nincs és nem is tervezik az ebadó bevezetését.

 

 Szilágyi Gabriella bevallja egyéves kutyáját, Marcit. Az ivartalanított ebet a szarvasi gyepmesteri telepről, altatás elől mentette. Fotó: Kuklis István

Szilágyi Gabriella bevallja egyéves kutyáját, Marcit. Az ivartalanított ebet a szarvasi gyepmesteri telepről, altatás elől mentette. Fotó: Kuklis István

A kutyatartókat megosztja az ebösszeírás. Seres Zoltánnak, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének az a tapasztalata, hogy az utcán talált kutyák felében nincs csip. – Állatorvos csak csipes kutyát láthat el, ebből következik, hogy a kutyák felét soha nem látta állatorvos – hangsúlyozta.

A nyomtatvány


Az ebösszeíráshoz szükséges nyomtatvány beszerezhető és kitöltve leadható a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatain. Letölthető az önkormányzat honlapjáról is (www.szegedvaros.hu).

 


– A tanyán Pista bácsi tojik erre. Nem is értem, mi szükség van az ebösszeírásra, ha a kötelező csip minden adatot tartalmaz. Ki és hogyan fogja ellenőrizni, bevallottak-e minden ebet? – kérdezte Keller Zoltán kutyakiképző.


Benedek Tiborné és Rápolti F. Ilona szerint „jó dolog az ebösszeírás". A két budapesti nyugdíjas látogatóban járt Szegeden. A Maros utcában sétáltatták Lizát és Mollit. Úgy gondolják, ha minden kutyát összeírnak, a kóborló ebeknek is gyorsabban megtalálják a gazdáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!