Szegeden is tombol a salsaérzés

Nem is olyan rég a salsa csak egy volt a sok társastánc közül. Manapság Szegeden is egyre több helyen botlik salsaklubokba az ember. A salsa sokak szerint nem csak egy tánc, életérzés is. Nincsenek merev szabályai, ez teszi népszerűvé, élvezetessé tanulását és művelését.
Fotó: Segesvári Csaba

A salsa sokak szerint nem csak egy tánc, életérzés is. Nincsenek merev szabályai, ez teszi népszerűvé, élvezetessé tanulását és művelését. Szegeden már három helyen is tartanak salsaórákat. Tinédzserektől az idősekig egyre többen szeretnék kipróbálni, ezért februártól újabb két iskola tanfolyamaival bővül a kínálat.

– Szegeden egyre nagyobb az érdeklődés – mondta el lapunknak Kovács Zsuzsanna, az egyik tánciskola vezetője. – Másfél éve kezdtünk el tanítani, és a kezdeti nehézségek leküzdése után nagyon sikeres évet tudhatunk maguk mögött. Mivel a salsa egy hangulatos, lendületes tánc, az órák vidáman telnek, így még ezeken a borús téli napokon is feltöltenek energiával, elfeledtetik a mindennapi gondokat, szórakoztatóak, és jó kondiban tartanak.

A kubai salsát – ami egyszerű, ugyanakkor látványos – korhatár nélkül bárki könnyedén elsajátíthatja. Egy kezdő mindenféle előképzettség nélkül akár két és fél-három hónap alatt juthat el olyan szintre, amivel már jól érezheti magát a salsapartikon.

A salsasztori dióhéjban

A salsa zenéje az Újvilágban dolgozó afrikai rabszolgák dobjainak ritmusából és a spanyol hódítók gitárjainak dallamából született. Leginkább a rumbára hasonlít, de felismerhetők Puerto Rico-i, kubai és dominikai hatások is. A salsában – akárcsak a mambónál – hat lépést tesznek nyolc ütem alatt. A hetvenes években több latin és karibi tánc keverékeként, a kubai térségben alakult ki, ahol az emberek gyakran összegyűltek kitáncolni a bennük lévő feszültséget, és átadni magunkat a táncban rejlő szenvedélynek.

Baranyi Anett salsatáncos négyéves kora óta sokféle táncot kipróbált, mégis csak másfél éve találkozott igazi szerelmével, a salsával. Régóta ki szerette volna próbálni ezt a táncot, de nem volt rá alkalma egészen tavaly nyárig, amikor egy hirdetőtáblán látta meg a kínálkozó lehetőséget. Azóta, ha teheti, mindennap gyakorolja a salsát, ami szerinte már nem is csak egy tánc, hanem egy életérzés, önkifejezés. A salsának csak versenyformában vannak szigorú szabályai, így aki hobbiszinten táncol, korlátok nélkül tombolhatja ki magát. Anett úgy gondolja, könnyebb előképzettség nélkül nekivágni, mivel teljesen más mozgást igényel, mint a latin-amerikai táncok, melyek sokkal inkább a versenyzésről, a rivalizálásról szólnak.

– A salsával az a fő célunk, hogy együtt szórakozzunk – állítja Sóti Róbert, aki másfél hónapja iratkozott be egy tanfolyamra. Úgy gondolja, a többi tánchoz képest bulisabb és sokkal könnyebben elsajátítható a könnyű ritmusú salsa, mely az egész csapatot egybe tudja kovácsolni. A csoport együtt tanul, nincsenek külön párokra osztva, így bárki – akár pár nélkül is – lejöhet, még ismerkedés céljából is. Róbert úgy érzi, saját elvárásaihoz képest sokkal gyorsabban fejlődik, és mindenkinek csak ajánlani tudja. Már alig várja, hogy elmehessen a következő salsabulira, amit két-három hetente rendeznek a Belvárosi moziban. Mint megtudtuk, februártól tovább bővül a salsás szórakozóhelyek köre.

Egyelőre nem tudni, hogy ez csak egy újabb divathóbort vagy maradandó táncforradalomról van szó, de ha az ember csak pár percet hallgatja a zenét, a teste mozogni kezd az ütemre, és szinte képtelenség leállítani.

Bozsó Tamás