Szeged és környéke

2016.11.26. 17:24

Szegeden lehet kezet fertőtleníteni a klinikákon

Szeged - A szegedi klinikákon már vannak kézfertőtlenítők - a szer havonta kétszázezer forintba kerül - így a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete a kórházi fertőzések elleni akciótervének egyik pontja teljesült.

Szlavkovits Rita

Mindössze havonta kétszázezer forintba kerül a fertőtlenítő az egyszeri beruházásként tizennyolcezer forintért vásárolt adagolók feltöltésére. Ezt a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökétől tudtuk meg. [namelink name="Facskó Andrea"] azt is közölte lapunkkal, hogy az adagolókat többnyire a bejáratokhoz közel helyezik el, hogy ne csupán a dolgozók és a betegek, hanem a látogatók is használhassák azokat.


A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete 2017. július elsejéig adott határidőt az egészségügyi intézményeknek, hogy kézfertőtlenítőket helyezzenek el mindenki számára hozzáférhető módon, ezzel is visszaszorítva a kórházi fertőzéseket.


Júniusban számoltunk be arról, hogy Szegeden már fél évvel ezelőtt, a rezidensek és az orvostanhallgatók kezdeményezésére szerelték fel az első flakont a Női Klinikán. A Klinikai Központ elnöke most arról is tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az elmúlt félévben már elhelyeztek fertőtlenítőket a Szemészeti Klinikán, az I. sz. Belgyógyászati Klinikán, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán, a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központban, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán, a Sürgősség Betegellátó Önálló Osztály mindkét bejáratához közel, az Urológiai Klinikán, az Infektológiai Osztályon.


Az SZTE támogatja a fiatal orvosokat abban, hogy felhívják a figyelmet arra, a kórházi fertőzések visszaszoríthatók. Egy héttel ezelőtt a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (RESZASZ) jelentette be, hogy akciótervet dolgoztak ki a kórházi fertőzések visszaszorításáért. Öt pontban foglalták össze a legszükségesebb teendőket, az egyik legfontosabb a fertőtlenítők kihelyezése.


Fontosnak tartják, hogy az orvosképzésben kerüljön nagyobb hangsúly a kórházi fertőzések megelőzésének oktatására. Azt is javasolják, hogy rendszeresen mérjék a kézhigiéné öt momentumának alkalmazását a napi gyakorlatban, és ennek eredményeiről adjanak visszajelzést a kórházaknak. A RESZASZ azt szeretné elérni, hogy az egészségügyi kormányzat indítson szakmai programot annak érdekében, hogy a következő négy évben felére csökkenjen a Magyarországon leginkább elterjedt két kórházi fertőzés előfordulása, és ennek eredményeiről rendszeresen számoljanak be az Országgyűlésnek és a lakosságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!