Szeged és környéke

2016.05.06. 16:23

Szegeden lopják a legtöbb kábelt

Többmilliós kárt tesznek az áramszolgáltató berendezéseiben a fémtolvajok, de ez már kevesebb, mint korábban. Az árvízvédelmi berendezések dézsmálásáról viszont már teljesen leszoktak. Nem éri meg.

T. R.

Bár mostanában egyre több olyan kandelábert látni Szegeden, amelyről hiányzik a kábeleket záró fedlap, összességében kevesebb kárt okoznak a közműszolgáltatóknak a fémtolvajok, mint évekkel ezelőtt. Főként a vezeték- és kábellopás, a transzformátorok megrongálása és a transzformátorolaj-lopás a jellemző a megyében. Szegeden ez kiemelkedő mértékű – tudtuk meg az EDF DÉMÁSZ-tól.

 

 Csak két éve tabu az emléktábla és a vasúti sín


Bizonyos fémhulladékok leadásához NAV-engedély kell 2014 márciusától. Ilyenek például a vasúti sín, ipari kábel, csatornafedél, ipari elektronikai berendezés, emléktábla, közlekedési tábla, szobor, vasúti, árvízvédelmi berendezés, állvány- vagy zsalurendszer, kegyeleti dísztárgy – azaz olyan tárgyak, amelyek háztartásban nemigen keletkeznek. 2013 novemberétől pedig a jellemzően lopásból származó égetett rézkábeleket és a tömbösített fémhulladékokat sem vehetik át a legális vállalkozások.


Gyakran nem is az okozott kár értéke jelentős, hanem a helyreállításé, hiszen egy apró alkatrész megrongálásával is milliós berendezésék mehetnek tönkre. A még mindig komoly károkat okozó fémtolvajok miatt baleset ugyan egyelőre nem történt, de a berendezések megrongálása sok esetben veszélyezteti a szolgáltatás biztonságát, és életveszélyes helyzeteket teremt. Az elmúlt években ugyanakkor fokozatosan csökkent a fémtolvajok miatt keletkező károk helyreállítási költsége. Ez annak köszönhető, hogy az erősen veszélyeztetett hálózati berendezéseket riasztóval látták el, amelyek akkor jeleznek, ha illetéktelenek nyúlnak hozzájuk. Így már többször is sikerült megzavarni az elkövetőket, a rendőrségnek pedig hathatós segítséget nyújtani a felderítésben – közölte az áramszolgáltató.


 Két-három éve még rendszeresen előfordult, hogy zsilipek, szivattyúállomások alkatrészeit dézsmálták a tolvajok, az utóbbi időben egyetlen komoly, életeket veszélyeztető lopásról sem tudnak az Ativizignél. – Mivel többen dolgozunk az igazgatóságon, és 1500-1800 közmunkást is foglalkoztatunk, gyakrabban tudjuk látogatni ezeket a jellemzően külterületi műtárgyakat. Mivel nagyobb a mozgás a környezetükben, ez riasztóan hat a fémtolvajokra – magyarázta [namelink name="Kozák Péter"]. Az Ativizig igazgatója szerint további visszatartó erő, hogy két éve szigorították a közbiztonságot veszélyeztető fémtolvajok büntetését és a felvásárlás feltételeit, emellett leesett a fémhulladékok ára is – ezzel együtt már kevésbé éri meg kockáztatni, mint korábban.

 

Az ócskavas kilója 30-40 forint. Fotó: Kuklis István

Az ócskavas kilója 30-40 forint. Fotó: Kuklis István

Az egyszerű ócskavasért valóban keveset, 30-40 forintot adnak kilónként a legális felvásárlók. Ez forrásaink szerint a néhány évvel ezelőtti árak fele-harmada. A színesfém viszont még mindig jól fizet. Egykilónyi tiszta vörösréz kábelért 1100 forintot is adnak.

 

Jézust sem tisztelte


Egy baksi baromfitelep teljes itatóberendezésének alumíniumtartozékait, valamint elektromos kábeleit lopta el három helyi férfi, akik 2014 őszén buktak le. A lopással több tízmilliós kárt okoztak a telep üzemeltetőjének. Tavaly ősszel jelentette be egy mindszenti cég ügyvezetője, hogy telephelyükről ismeretlenek több mint fél tonna nyers alumíniumlemezt loptak el. Az elkövető férfit egy nap alatt elfogták. Idén január elején szólt a rendőröknek a csongrádi temetőgondnok, hogy tíz sírhelyről loptak el 20-30 centiméter nagyságú alumínium Jézus-szobrokat. A férfi állítása szerint csak a szobáját akarta díszíteni velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!