Szeged és környéke

2016.01.16. 08:50

Szegeden maradnak Simicska oszlopai

Csongrád megye - Miközben a fővárosban dúl a harc a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter (MC) Kft. és a fővárosi önkormányzat között, Szegeden egyelőre senki sem akarja elbontani a cég több mint negyven hirdetőoszlopát.

Tombácz Róbert

Vásárhelyen Nincs Mahir-oszlop


Hódmezővásárhelyen nincs a [namelink name="Simicska Lajos"] érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposternek hirdetőoszlopa. Ami a városban található, az önkormányzati tulajdon – tudtuk meg –, és a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. kezelésébe tartozik.

Mint ismert, a fideszes többségű budapesti önkormányzat tavaly szeptemberben szavazta meg, hogy egyoldalúan felmondja a 10 évvel ezelőtt 25 évre kötött szerződést az MC Kft.-vel, arra hivatkozva, hogy az nem előnyös a fővárosnak. A cég bíróságon támadta meg a döntést, az önkormányzat azonban közben jogerős bírósági döntés nélkül hozzákezdett az oszlopok elszállításához.


Az ügy jelenleg ott tart, hogy az elsőfokú bíróság megtiltotta a fővárosnak a további oszlopdöntést, viszont amiket elvittek, azokat nem kell visszaállítani eredeti helyükre. Az oszlopháború hátterében sokak szerint a nagyjából egy éve zajló Simicska–Orbán-konfliktus áll.

Ötmilliót hoznak évente Szegednek a Mahir-oszlopok. Fotó: Frank Yvette

Ötmilliót hoznak évente Szegednek a Mahir-oszlopok. Fotó: Frank Yvette

Az MC Kft.-nek 21-21 belső világítású, illetve ragasztott oszlopa áll Szeged különböző pontjain, amelyekből a városnak évente ötmillió forint bevétele van – tudtuk meg Vőneki Edittől, a Szegedi Városkép és Piac Kft. gazdasági vezetőjétől. A szerződést, ami 2001 szeptemberétől él, még az önkormányzati cég jogelődje kötötte. Eszerint minden év áprilisától az éves infláció mértékével emelkedik a cég által fizetett közterületbérleti díj. Emellett évi két kampány idején – Szeged Napja rendezvénysorozat és Bor tér – 1000 darab plakátot helyez ki országosan az MC, ebből 350-et Budapesten. Eddig nem merült fel, hogy a több mintegy évtizede kötött szerződést a város felmondja – tette hozzá a vezető.


Érdeklődésünkre  a szegedi városházán közölték: egyelőre nem érkezett olyan képviselői előterjesztés, ami a város és az MC Kft. közti szerződés felbontására irányulna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!