Szeged és környéke

2019.06.19. 17:51

Szegeden nem elég súlyos a helyzet

Annak ellenére, hogy szinte sohasem látott szúnyoginvázió van, Szegeden a következő napokban nem irtja a vérszívókat a katasztrófavédelem. Ez azonban nem azért van, mert haragszanak a városra, hanem mert máshol sokkal súlyosabb a helyzet.

A szúnyogok irtása már 2013 óta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladata. Azaz egészen pontosan ők irányítják a szúnyogok elleni központi védekezést. Azért döntöttek így, mert az egységes védekezés költséghatékonyabb, hiszen nagy dózisban kedvezményes áron beszerezhetők a védekezéshez szükséges eszközök, illetve a védekezés is összehangolt. Az azonban minden szegedinek feltűnt, hogy a katasztrófavédelem utoljára június 11-én végzett légi szúnyogirtást a városban, és többek szerint ez a szúnyogok számán látszik is, hiszen alig lehet megmaradni a szabadban estefelé.


A szegedi helyzetről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tájékoztatta a Délmagyarországot. Mukics Dániel elmondta, hogy az irtást „súlyossági" sorrendben végzik, tehát ott kezdenek el dolgozni, ahol az átlagosnál is több a szúnyog. Ezt pedig az alapján döntik el, hogy megnézik, egy embert egy óra alatt mennyi szúnyog csíp meg.


Ez most Szegeden Mukics Dániel szerint kettőszáz, és egyelőre azért nem jönnek a városba irtani, mert vannak olyan helyek az országban, ahol ennek a többszöröse. Volt olyan terület, ahol 1200 csípést számoltak össze egy óra alatt. A szóvivő azt is elmondta, hogy a mérések folyamatosak, és ha megugrik a szúnyogcsípések száma, azonnal folytatják a szúnyogirtást Szegeden is.


A megye 32 településén egyébként továbbra is irt a katasztrófavédelem, összesen 11 110 hektárnyi területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!