Szeged és környéke

2016.06.10. 14:30

Szegeden nem tiltott a babakocsis vásárlás

Nem minden üzletben veszik jó néven, ha valaki babakocsival szeretne vásárolni. A fővárosban van, ahol ki is tiltották ezeket az eszközöket, Szegeden viszont nem találtunk ilyen boltot. Annak ellenére, hogy többen azt mondták: megértik azokat, akik így döntenek.

Timár Kriszta

„A babakocsit kérjük a kasszánál hagyni. A bolton végigtolni tilos." Ez a felirat fogadja egy pilisi élelmiszerbolt ajtajában a kismamákat. A nem túl családbarát hozzáállásnak hamar híre szaladt a közösségi oldalakon, és kiderült: az eset nem egyedi. Egy fővárosi cipőbolt is megértésre kéri a kismamákat, szerintük a nyári, megnövekedett forgalomban tekintettel kellene lenniük arra, hogy kevés a hely az üzletben.


Szegeden is voltak már hasonló ügyek. Hat éve írtunk arról, hogy egy játékboltból tiltották ki a babakocsikat. Tavaly pedig arról számoltunk be, hogy a Kereszttöltés utcában két üzletben is azt a visszajelzést kapják a kismamák, hogy gyermekük szállítóeszközét az utcán kell hagyni. Az egyik üzletben az eladó mondta ezt egy anyukának, pár méterrel arrébb pedig tiltót táblát is kihelyeztek. Utóbbi garázsboltban azzal magyarázta a tulajdonos a döntést, hogy előfordult: a babakocsit betolva próbálták elterelni az eladó figyelmét, hogy lopjanak.

Végigjártuk ezeket az üzleteket, és kiderült, ma már egyikben sem tiltják a babakocsis vásárlást.


– Levettük a táblát, mert volt, akiket érzékenységükben sértett. Pedig igyekeztünk humorba ágyazni a megszorítást – mondta annak a garázsboltnak a vezetője, aki a „további tiltott elemek" között a bolt ajtaján lévő kiírásban felsorolta még többek között a lovas kocsit, a taktikai nukleáris fegyvereket és a légkalapácsot is. Hozzátette: lényegében egy család miatt tették ki annak idején a feliratot, ők a babakocsiba próbálták rejteni a lopott holmit.


– Őket azóta sem engedjük be, mindenki más azonban vásárolhat babakocsival – már ha befér az üzletbe. Általában egyébként nem is akarnak vele bejönni, egyszerűbb az ajtóban hagyni, ahol rá is látnak.


– Hozzám nyugodtan be lehet jönni babakocsival, de meg tudom érteni azokat, akik ezt nem engedik. Nekem is volt már ezzel kapcsolatosan rossz tapasztalatom – mondta [namelink name="Maurer Rudolf"], a Dobó ABC üzletvezetője. Hozzátette: ő ennek ellenére nem gondolkozik a tiltáson. – Inkább jobban kinyitom ilyenkor a szemem – mosolygott.


A babakocsi egyébként nem csak az eladóknak nyűg – sokszor a kismamák is csak kényszerből használják.


– Ha lehet, hordozóval megyünk vásárolni – mesélte [namelink name="Papp Szilvia"]. Egy 14 hónapos és egy négyéves gyermeke van – velük egyébként sem egyszerű a bevásárlás. – Ha tolnám a babakocsit, ki szaladna a nagy után? – tette fel a kérdést az édesanya, aki – ha van rá lehetősége – a nagyobbat is inkább a bevásárlókocsiba ülteti, a másikkal a hátán így két szabad keze is van. Hozzátette: nem csak a praktikusság miatt hagyja otthon a kocsit, ha csak lehet.


– Volt, hogy a biztonsági őr folyamatosan követett, hogy vajon mit pakolok be a babakocsiba. Őszintén szólva nem volt kellemes így vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!