Szeged és környéke

2008.02.08. 19:57

Szegeden nyáron még ötezer szálláshely sem elég

Szeged - Vajon mennyire minősít egy várost, hány szállodája, panziója van, és azok hány csillagot tűznek a nevük mellé? Úgy gondoljuk, nagyon is, hiszen kedvezőtlenül hat a megítélésére, ha a turista elkerüli.

Fekete Klára

Nem mindegy, hány luxushotel, és hány meghitt, kedves panzió vagy ifjúsági szállás fogadja a vendégeket. Szeged a lapunk által készített összeállításból nem jött ki rosszul: a második helyre került.

Nincs elegendő kereskedelmi szálláshely – hangoztatják állandóan az idegenforgalommal foglalkozó szakemberek. Azt hiányolják elsősorban, hogy az igényes vendég, akinek sok elkölteni való pénze van, nem találja meg a luxust, és ezért nem jön ide mihozzánk, Magyarországra. Többek között ennek is utánajártunk, valamint azt is megnéztük, az „átlagmagyar" milyen kínálattal találhatja magát szemben például Szegeden, ha egy szabadtéri előadás után nem akar azonnal hazautazni.

A szegedi Novotel. A város a második helyre került.
Fotó: Karnok Csaba

Az öt magyar nagyváros Tourinform-irodájától kértünk adatokat, ahonnan a legtöbb esetben a KSH-igazgatóságokhoz irányítottak bennünket. Az adatok lassan csordogáltak, majd rendet kellett tennünk közöttük, hogy ne kapjunk fals számokat: például a kempingek férőhelyeit kivettük a nagy egészből. Ha ugyanis a sátorhelyeket is beszámítottuk volna, akkor Szegeden 2200-zal több szálláshelyet írhattunk volna be, míg Miskolcon csak 165-öttel, vagy Egerben mindössze százzal gyarapodott volna az összesítés.

Kiderült az is, hogy a statisztikai hivatal 2006-os adatbázissal szolgálhatott: ehhez képest próbáltuk kideríteni, hol nyílt új szálloda vagy panzió. Szegeden 2007-ben nem ismerkedhettünk meg új névvel. Ellenben Pécsett megnyílt az első négycsillagos, a mi Dóm Hotelünkhöz hasonló szálló, Boutique Hotel Sopianae néven. Szeged a baranyai megyeszékhelyt jócskán előzte, hiszen a több mint tízéves Novotel és a már említett Dóm Hotel a négycsillagos kategóriába tartozik.


Ötcsillagos szálló az összehasonlított városok közül csak Debrecenben található, a Hotel Divinius nevet viseli, és a cívisvárosban még további hat négycsillagos hotelre bukkantunk. A vidéki nagyvárosok legnagyobbika, a 204 ezres Debrecen vezeti a listát, 5232 darab szálláshellyel várja a vendégeket, Szeged a második 4978-cal, harmadik az 56 ezres lélekszámú Eger. A patinás kisvárost azért vettük fel a listára – ahonnan szándékosan száműztük a Balaton melletti településeket –, hogy kakukktojásként azt bizonyítsa, a történelmi városmag, a festői fekvés és a fürdőváros összhangja hogyan teremt 4729 szálláshelyet. Egerben mellesleg 1551 magánszállást is jegyeznek, ami azt jelenti, hogy szinte minden házban lehet szobát kivenni.


Szeged azonban csak év közben lehet elégedett szálláshelyei számával. Nyaranta ugyanis, amikor egy hétvégi sportesemény egybeesik valamelyik sikeres szabadtéri előadással, nem lehet szobát kapni. Pedig olyankor még a kollégiumok is megtelnek (amelyek férőhelyeit természetesen nem vettük bele az összesítésbe).

A vidék

A táblázatban szereplő számokat akár meg is duplázhattuk volna, ha a városok közvetlen környékének kínálatát is belevesszük. Szeged helyezését a tanyavilág vendégházai és a mórahalmi szálláshelyek gyarapították volna, Győrét a határhoz közeli, utak melletti fogadók szobái, Pécsét a környékbeli, frissen felújított kastélyok és a mecseki üdülőfalvak kulcsos házai. Eger is tarolt volna: az egerszalóki wellnesshotel, továbbá Felsőtárkány, Noszvaj szálláshelyeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!