Szeged és környéke

2008.04.02. 01:40

Szegeden született a Wikipédia tízmilliomodik szócikke

Szeged - A szegedi Kisfaludy utcában született meg a nemzetközi, bárki által szerkeszthető internetes lexikon, a Wikipédia tízmilliomodik szócikke. Pataki Márta 65 éves művészettörténész egy 16. századi angol arcképfestőről emlékezett meg, most Kanadától Kínáig mindenki őt ünnepli.

R. Tóth Gábor

– Nem fogok itthon egész nap súrolni, inkább hasznosítom a diplomáimat – érzékelteti a 65 éves Németh Jenőné Pataki Márta, hogy nyugdíjaséveiben sem int búcsút a művészettörténetnek, amely nagy szerelme. Így eshetett meg, hogy a világ internetes közössége tegnap lakhelyére, a szegedi Kisfaludy utcára figyelt: itt született meg a nemzetközi, bárki által szerkeszthető online lexikon, a Wikipédia tízmilliomodik szócikke. Mégpedig Nicholas Hilliardról, egy 16. századi angol arcképfestőről.

– Nagyon örülök, hogy ilyen szerencsés voltam, olyan ez, mint a lottó – mondja Márta néni, aki művészettörténész, nyugdíjazásáig 40 éven keresztül dolgozott az egyetemi könyvtárban. Magyar–történelem szakot, két könyvtárosi képzést végzett, angolul remekül ír és olvas. A francia nyelvben férje, Németh Jenő egyetemi docens segít, pszichológiai kutatásokkal foglalkozó fia pedig Washingtonból „dolgozik be". Házuk egyik szobájában minden az alkotást szolgálja: a falakon könyvek sorakoznak, egy kislétrán halomban áll Szerb Antal irodalomtörténete és a francia kultúrát bemutató kiadvány. Az asztal rogyásig megpakolva művészeti lexikonokkal, albumokkal.

Németh Jenőné Pataki Márta egy 16. századi angol festőről emlékezett meg. Fotó: Schmidt Andrea

Németh Jenőné Pataki Márta egy 16. századi angol festőről emlékezett meg.
Fotó: Schmidt Andrea

– Festők, írók, építészek, high-tech – mutatja be érdeklődési körét Márta néni. Az internetes enciklopédiában jelenleg 61 önálló szócikke olvasható, további több ezer létrejöttében közreműködött. – Főleg a nyomtatott sajtóra támaszkodom, de az internetes forrásokra is figyelek – ismerteti módszerét.

Commodore-ral kezdte

Ez egy vaklink – mutat Márta néni a monitorra, megvillantva számítógépes ismereteit. – Abban a pillanatban elkezdtem érdeklődni az informatika iránt, ahogy megjelent a Commodore (a '80-as évek népszerű személyi számítógéptípusa – a szerk. ). Tanultam a kettes számrendszert, a programozást, a gépek kezelését – meséli.

Első szócikkét Czilczer Olga szegedi költőnőről írta 2007. február 28-án. Azóta megemlékezett például Tömörkény Istvánról, a napsugaras házakról és a zsinagógáról is. Leginkább a kódexek, ősnyomtatványok miniatúrái foglalkoztatják, ezekről is írt, így jutott el a műfaj 16. századi mesteréhez, Hilliardhoz.

Róla született az internetes tudástárat létrehozó San Franciscó-i alapítvány vezetője által „mérföldkőnek" titulált szócikk március 28-án, nulla óra hét perckor. Márta néni mutatja, több alkotása is ilyen kései időpontban keletkezett. – Éjfélig, egyig is dolgozom, ez a nap alkotó periódusa. Hogy mennyi időt töltök ezzel? A férjem szerint rengeteget – meséli nevetve, hozzátéve: a tízmilliomodikon például öt napig dolgozott.

Nem hiába: Pataki Márta sikerét a tudástár weboldalán sajtóanyag hirdeti, ráadásul a világ minden tájáról, Kanadából, Szlovéniából, Franciaországból, Kínából érkeznek a gratulációk a Kisfaludy utcába.

Németh Jenőné Pataki Mártának jelenleg 61 szócikke olvasható az internetes enciklopédiában. Fotó: Schmidt Andrea

Németh Jenőné Pataki Mártának jelenleg 61 szócikke olvasható az internetes enciklopédiában. Fotó: Schmidt Andrea
Lexikon, 250 nyelven

A Wikipedia egy ingyenes, interneten hozzáférhető és bárki által szerkeszthető enciklopédia. A San Franciscó-i Wikimedia Foundation hozta létre 2001-ben. Azóta több mint 250 nyelven íródik, például angolul, franciául, de lengyelül, japánul, még kantoni nyelvjárásban is. A magyar kiadás jelenleg 91 ezer 500 szócikket tartalmaz, az angol nyelvű tudástár tegnap 2 millió 313 ezer 380-nál tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!