Szeged és környéke

2010.05.21. 22:06

Szegedi borfesztivál: Borkóstoló - az olaszrizling megverte a juhfarkot

Szakértő szemekkel vizslatta az üvegek címkéit Bánáti Antal és Kondé Lajos. Borozni hívtuk őket a szerkesztőségünkbe Mizsik Attila somelier-vel együtt. A hatféle bort a Széchenyi téri borfesztiválon szereztük be, hatféle pincészetből, egymástól távolabbi vidékekről.

Kovács Kriszta

A városi sportigazgató és a Dóm plébánosa egyetértésben ültek az asztalhoz: a juhfarktól sokat vártak. - Ezt úgy is hívják, hogy a nászéjszakák bora - viccelődött Kondé Lajos.Végül mégis a 2004-es Somlói Olaszrizlingből (Szabóvári Pincészet) töltöttek először a poharukba. Szódával is készültünk, igazi Bánffi szódával, fröccshöz. - Szódát nem teszek egyikbe sem! - szögezte le Bánáti Antal, miközben a plébános az esti focipartiról egyeztetett telefonon. - Ezek szerintem nem fröccsborok, kár lenne hígítani őket - mondta Kondé Lajos komolyan, majd mikor megkrdeztem, sűrűn szoktak-e borozgatni, rávágta: persze, hivatalból. Elárulta, a misebornak tiszta szőlőbornak kell lennie, ami a fogadalmi templomban van, az pusztamérgesi rizling.

Néhány korty után megállapították, hogy a bor, amit megkóstoltak, nem savas, selymes, de gyorsan hozzátették: valójában egyikük sem ért hozzá nagyon. A következő üvegből 2009-es kékfrankos rozét (Benedek Pincészet) töltöttünk. A rozé szerintük friss, savas, pezsgős. Elmesélték, hogy fröccsöt csak forróságban isznak szívesen, ha lehet, máskor tisztán isszák a bort. Bánáti Antalnak sportolás után is jobban esik a fröccs, mint a sör. Könnyebb és pótolja a folyadékhiányt - igaz, a mellékhelyiséget is gyakrabban kell használni.


Borteszt a Délmagyarország szerkesztőségében. Fotó: Segesvári Csaba

Következett egy másik 2009-es rozé (Agancsos Pincészet). A sportigazgató elárulta, gyerekkorában sok időt töltött a Börzsönyben, a nagyapjának volt ott szőlője; feketeszőlőt termesztettek. A történet közepén megérkezett Mizsik Attila somelier is és bekapcsolódott a kóstolásba. Amíg a lemaradását pótolta a szakember, addig a plébánostól megtudtuk: Liszt Ferenc állítólag mindig vitt a pápának egy karton kadarkát. Nemrég felelevenítették ezt a szokást: tavaly szeptemberben borszentelés tartottak a dómban, és egy nagy láda kadarkát küldtek a pápának. Hogy mikor itta meg, arról nem szól a fáma, de használhatta akár misebornak is.

A negyedik bor a 2008-as Debrői juhfark volt (Tóth és Tóth) - Nagyon friss, savas bor, de nem ért még be, érezni, hogy pezseg. Nem mondanám meg róla, hogy juhfark - magyarázta Kondé Lajos. A somelier azt mondta, a juhfark 4-5 éves korára érik meg a palackban. Amit éppen ittak, az nem rossz, csak még éretlen. Bánáti Antal négy barátjával együtt minden hétfőn tarokkozik. Nem hazárdjáték, észjáték - éppen ezért nem ihat alkoholt közben, akkor nem tudna gondolkodni. Olyankor is egy pohár fröccsel sokta a szomját oltani. Régen nagy tarokk-partikat rendeztek Szegeden, akkoriban a papok is sokat játszottak, az volt a szabadnapjuk.


Borteszt a Délmagyarország szerkesztőségében. Fotó: Segesvári Csaba

Kondé Lajos néha Bécsbe kirándul, az ottani vendéglátójának házi borára emlékeztette a 2008-as Balatonlellei Zöldveltelini (Pócz Pincészet). Mizsik Attilától megtudtuk, a veltelini igazából rizling-klón, a németek nagyon szeretik. Amit kortyolgattak, az egy nagyon vékony, kellemes és finom bor volt. Bánáti úgy tervezte, este biciklivel megy ki a borfesztiválra. A plébános viccesen figyelmeztette: csak nehogy más biciklijét told haza!
Borok a Széchenyi térről

A következő pincészetektől vásároltuk a borokat: Hagymási Pincészet (118-as bódé), Pócz Pincészet (99-es bódé), Szt. Márton Borszaküzlet, Hegyvidéki Borok Háza, Tóth és Tóth Pince (93-as bódé), Agancsos Pincészet (29-es bódé), Szabóvári Pince (62-as bódé).

Kiderült, ez már majdnem előfordult: a sportigazgató nem találta meg a saját kerékpárját. Azzal magyarázta, hogy nem tud úgy végigmenni ilyenkor a Széchenyi téren, hogy legalább negyvenen le ne szólítsák - és mindenkivel koccintani kell. Egy egri chardonnay zárta a sort (Hagymási Pince). A somelier-től megtudtuk, hogy Eger és környéke egy szélességi fokon van Burgundiával, ennek a vidéknek az alapszőlője a chardonnay. Nehéz szőlőfajta, nem lehet házasítani semmivel, ezért sokat szenved vele a termelő.

A kóstolás után a vélemények következtek: mindenkinek az olaszrizling ízlett a legjobban. Mizsik Attila egy 10-es skálán 7-est adott volna ennek a bornak. És abban is egyetértettek, hogy a juhfark kerül a képzeletbeli ranglista legaljára. Nagy csalódás volt ez mindenkinek. Bánáti Antlanak a veltelini és a chardonnya került a második és harmadik helyre, majd a két rozé és a juhfark. A plébánosnak az agancsos rozé is ízlett, mire a szakember megjegyezte, hogy rozét mindig olyan szőlőből készítenek, amelyik nem sikerüt olyan jól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!