Szeged és környéke

2019.05.08. 18:20

Szegedi cukiság: Sörényes farkasok születtek a Vadasparkban - Fotók

A Dél-Amerikában őshonos állat csak a Szegedi Vadasparkban látható hazánkban.

Munkatársunktól

Március 10-én három sörényes farkas látta meg a napvilágot a Vadasparkban. A Dél-Amerikában őshonos állat csak a Szegedi Vadasparkban látható hazánkban. Európában csupán 142 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint (ZIMS), a fajmegmentési tenyészprogram keretében.

 

Fotó: Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

Fotó: Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos


A jelenlegi párnak ez a második alma, 2016-ban született két kisfarkas, amelyek végül egy német és egy holland állatkertbe kerültek. Bár farkasnak nevezik az állatot, elsősorban nagy termete miatt, a viselkedésében inkább a rókához hasonlít, főleg kisebb gerincesekkel, rovarokkal és gyümölcsökkel táplálkozik.

 

Fotó: Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

Fotó: Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos


A ragadozók körében ritka módon halad hosszú lábaival, az azonos oldalon lévő lábait emeli egyszerre. Élőhelyén nagy veszélyt jelent rá a vadászat, főleg régebben féltették tőle a háziállataikat, főleg birkáikat az állattartók, és farkasként irtották, pedig nem jelentett veszélyt akkora állatokra. Számos egyede pusztul el közutakon elütve, emellett a kutyák fertőző betegségeiben is sok elhullik. Jelenleg 17.000 kifejlett egyede él a természetben a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint. - írja a Szegedi Vadaspark.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!