Szeged és környéke

2016.02.07. 12:32

Szegedi ebédmenü 690-től 1990 forintig

Szeged belvárosában könnyebb megszámolni azokat a vendéglátóhelyeket, ahol nem kínálnak ebédre menüt. Körképünkben a legolcsóbb ételsort 690, a legdrágábbat 1990 forintért vehetjük magunkhoz. A választék bőséges.

Arany T. János

– Középiskolás koromban bekerültem a kollégiumba, azóta menzán eszek. Ha étterembe megyek, általában ugyanazokat az ételeket fogyasztom, de változatosan eszek, mert gazdag a menükínálat. Ma gombalevest és krumplis tarhonyát választottam – mondta [namelink name="Hannus István"].

A Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének professzorával  az ebédidőben mindig zsúfolt SZOTE ételbárban futottunk össze. Szeged egyik legnépszerűbb menzáján 690 forint a napi menü. Délben annyian vannak, hogy hamar a bejáratig kunkorodik vissza a sor vége. De mint [namelink name="Berta Gábor"], a General Electric szoftverfejlesztője mondta, gyors a kiszolgálás. A fiatalok is menüt ettek: csirkeaprólék-levest és tojásos nokedlit savanyúsággal. – Iskolás korunk óta járunk ide. Tetszik a kínálat, fontos, hogy lehet válogatni. Mindenki megtalálja, mit szeret. Havonta egy-két alkalommal eszünk itt – mondta a fiatalember.

Szegeden és környékén kis túlzással majdnem minden sarkon találunk egy menüztetéssel is foglalkozó vendéglátóhelyet. A külvárosban, a Csongrádi sugárút végén a Menü étteremben lehet ebédelni, 750 forintért három étel közül választhatunk. Kicsit beljebb a sugárúton, az egyik tízemeletes aljában a Főzelékmegálló Kifőzde előtt kígyózik a sor dél körül.

Amennyi belénk fér

Két olyan helyet találtunk, ahol az ebédmenüben kínált ételekből korlátlanul ehetünk annyit, amennyi belénk fér. Az egyik a Szeged közelében, az Algyői úton lévő Kastélykert fogadó, a másik a 2014-ben megnyílt Hungi Vigadó, ahol hétfő óta egy leves és négy főétel szerepel a menüben 999 forintért.

A belvárosban könnyebb megszámolni azokat a helyeket, amelyek nem kínálnak ebédmenüt. Van olyan vendéglátós, aki azt mondta, nem tud versenyezni az olcsóbb konkurenciával, hiszen a menü csak a nagy számok törvénye alapján működik jól. Egyikük elárulta, néhány olcsó adag étel még a rezsit se fedezi, a menüztetés csak nagy mennyiségben éri meg.
 

A Kelemen utcai 90C kisvendéglőben egymásnak adják a kilincset a vendégek ebédidőben: két leves (egy sós és egy édes) és háromféle második a kínálat 870 forintért. Itt már kiszolgálják az embert, pincér hozza az asztalhoz a tányérokat.

Ahogy a Bistorantban is. A hangulatos bisztróban négyfogásos – előétel, leves, főétel, desszert – menü is választható. A minőségnek megkérik az árát, az ételsor 1990 forint. Itt minden adag étel frissen készül, mintha á la carte rendelték volna. [namelink name="Varga Csaba"] három barátjával ült be ebédelni. A fiúk három, a lányok két fogást ettek. – Mindig máshol eszünk a környéken, már voltunk itt többször is, visszatérő vendégek vagyunk. Szép a hely, változatos az étlap. A magyaros ízeket szeretem, gulyáslevest és csirkebecsináltat kértem – mondta. Barátja, [namelink name="Buzás Kristóf "]úgy fogalmazott, azt szereti a Bistorantban, hogy kínálata kilép a rántott sajt–sült krumpli–tartármártás háromszögből.
 

Fiatal fogorvosok ebédelnek a Bistorantban. A lányok két-, a fiúk háromfogásos ételsort választottak. Fotó: Schmidt

Vágyainknak csak a pénztárcánk szab határt. Jól lehet lakni a SZOTE-menzán is, de aki kulináris élményre vágyik, betérhet menüért a Széchenyi téri Szeged étterembe is, ahol 1700 forintért ehet kapros-tejfölös csibegombóclevest és roston harcsafilét gyöngyhagymás gombamártással és petrezselymes párolt jázminrizzsel.

 

Vágyainknak csak a pénztárcánk szab határt Fotó:Schmidt Andrea (galéria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!