Szeged és környéke

2012.01.18. 17:51

Szegedi egyetemi oktatók az etiópiai terrortámadás áldozatai

Szabad Gábor bőrgyógyászt és Fábián Tamás földrajztanárt, a Szegedi Tudományegyetem munkatársait ölték meg fegyveres támadók kedd hajnalban Etiópia északi részén. Egy magyar csoport tagjaként kutattak a geológiai érdekességekben gazdag területen - a veszélyekkel dacolva tartottak az Erta Ale vulkánhoz, alvóhelyükön támadták meg őket.

Munkatársainktól

Az Etiópia Afar tartományában található Erta Ale vulkánhoz tartott az a magyar csoport, amelyet támadás ért kedden hajnali egy óra körül - közölte [namelink name="Szilassi Péter"], a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének főiskolai docense, aki vasárnap indult haza az afrikai országból.

A támadásban az SZTE két munkatársa, [namelink name="Fábián Tamás"] 53 esztendős geográfus és [namelink name="Szabad Gábor"] 39 éves kutatóorvos meghalt, [namelink name="Vizler Csaba"], a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológai Központjának kutatója pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Az Erta Ale vulkán a földön egyedülálló természeti jelenség, működő bazaltvulkán, amely az afrikai törésvonalnál található - mondta a szakember az expedícióról az egyetemen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Egy hatalmas lávatavat kell elképzelni, tűzijátékszerű kitörésekkel, a látvány éjszaka a legpompázatosabb - mondta az oktató.

Óriási figyelem kísérte a sajtótájékoztatót.  Fotók: Karnok Csaba

Óriási figyelem kísérte a sajtótájékoztatót -l Szilassi Péter, Mezősi Gábor és Kemény Lajos. 
Fotók: Karnok Csaba

A vulkán Etiópia legveszélyesebb területén található, ahova a turisták csak konvojban haladva, kísérettel utazhatnak. A héttagú magyar csoport a nehézségeket, költségeket és a veszélyeket látva először úgy döntött, nem megy el a vulkánhoz, másnap reggelre öten azonban meggondolták magukat - mondta Szilassi Péter, hozzátéve: Fábián Tamás valószínűleg nem tudta elképzelni, hogy úgy térjen haza, hogy nem látja az Erta Alét.

A docens egy barátjával a vulkánhoz indulás reggelén vált el az ötfős csapattól, és indultak Magyarországra. Mint mondta, Fábián Tamásék az Erta Aléhez induló túrát - ahogy az egész expedíciót - gondosan előkészítették.

Gyászol a tanszék

Gyászol a tanszék

Telefonon beszéltünk Szabad Gábor édesapjával. Szabad János, az SZTE Orvosi Biológia Intézet vezetője elmondta: fia elutazása előtt azt mondta, hogy az etiópiai hadsereg biztosítja majd az útjukat. – Napi kapcsolatban álltam a fiammal: többször jelezte, hogy minden rendben van. Az utolsó beszélgetésünkkor mondta, 4 napig nem tudunk kapcsolatot teremteni, mert olyan helyre mennek, ahol nincs térerő. Szerda reggel a kisebb fiam látta meg a támadásról szóló hírt az interneten. Azonnal telefonáltunk a Külügyminiszériumba, ahol akkor még csak arról számoltak be, hogy Gábort meglőtték. Délután 5 órakor hívott a Terrorelhárítási Központ a fiam halálhírével.Szilassi Péter a támadásról részleteket nem tud, csupán annyit, hogy kedden hajnali egy óra körül érte a csapatot, amelyet információi szerint fegyveresek kísértek. Vizler Csaba akkor sérült meg, amikor menekülni próbált, és egy mélyedésbe ugrott.

[namelink name="Mezősi Gábor"], az SZTE természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének vezetője elmondta, Fábián Tamás többek között regionális természetföldrajzot tanított. A világ tájait saját élményeit előadva, fotóit bemutatva ismertette meg a hallgatókkal.

[namelink name="Kemény Lajos"], az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetője közölte, Szabad Gábor, az intézmény adjunktusa az ország legjobb sebkezelő ambulanciáját hozta létre, több ezer ember végtagját vagy életét mentette meg. A kutatásból és az oktatásból is kivette részét, egymás után többször választották meg a hallgatók a legjobb gyakorlatvezetőnek. A két kutatót a természet szeretete tette barátokká, korábban több közös túrán részt vettek - tudatta a professzor.

Mécsesek

Fábián Tamásra emlékeznek
Korábban írtuk:

Pénteken várhatóan egy menetrend szerinti repülőjárattal Magyarországra érkeznek az etiópiai merénylet magyar túlélői - tájékoztatta az újságírókat csütörtökön a miniszterelnök szóvivője.
[namelink name="Szijjártó Péter"] elmondta, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) egysége hajnalban megérkezett az etióp fővárosba, és felvette a kapcsolatot a terrortámadás három magyar túlélőjével, akik közül egy sérült meg.

Addisz-abebában van Magyarország kenyai nagykövete is.
Hajdu János, a TEK főigazgatója a terrorista merénylet részleteiről szólva közölte: az első hírekkel szemben a turistacsoportot az alvóhelyén támadták meg, nem a járműveikre nyitottak tüzet a merénylők. Szavai szerint a terroristák egy embert azonnal kivégeztek, négyet pedig menekülés közben lőttek le. Mint mondta, nyilvánvalóan túszszedő akció történt, a gyilkosságok oka egyelőre tisztázatlan.

Szabad Gábor

Szabad Gábor - élt 39 évet
A kórházi kezelésre szoruló magyar sérültet nem lőtték meg, hanem rejtőzködés közben egy szakadékba ugorva csípőzúzódást szenvedett - számolt be Hajdu János. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a két magyar áldozat holttestét várhatóan a jövő hét elején szállíthatják haza.

Korábban írtuk:

A Külügyminisztérium csütörtök hajnalban hivatalosan is tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) arról, hogy az intézmény két munkatársa, [namelink name="Fábián Tamás"] 53 esztendős geográfus és [namelink name="Szabad Gábor"] 39 éves kutatóorvos az Etiópiában turistákat ért terrortámadás magyar áldozatai - mondta Újszászi Ilona, az SZTE szóvivője.

A szegedi bölcsészkar épületénél - ahol a természetföldrajzi és geoinformatikai tanszék is található - Fábián Tamás kollégái és hallgatói szerda este csendes megemlékezést tartottak, mécseseket és gyertyákat gyújtottak.

Egyetemi hallgatók és oktatók állnak a kutatókat ért etiópiai terrortámadásban elhunyt szegedi áldozatok emlékére meggyújtott mécseseknél és gyertyáknál a Szegedi Tudományegyetem Egyetem utcai épülete

Az etiópiai terrortámadásban elhunyt szegedi áldozatok emlékére mécseseket gyújtottak az SZTE
Egyetem utcai épületénél szerda este. Fotó: Karnok Csaba

Szijjártó Péternek, a miniszterelnök szóvivőjének szerda késő esti közleménye szerint az elhunyt magyar állampolgárok holtteste egy addisz-abebai kórházban van. Egy magyar állampolgár sérülései egyelőre nem teszik lehetővé hazautazását, ő megfelelő ápolásban részesül az etióp főváros egyik kórházában, de a biztosítása körül egyelőre van néhány tisztázatlan kérdés - ismerteti a közlemény.

A két - sértetlen - magyar állampolgár mégsem utazott haza hajnalban, mert nem volt számukra megfelelő jegy, megfelelő repülőjáratra. A miniszterelnök arra utasította a külügyminisztert és a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját, hogy az Etiópiába érkező munkatársaik révén gondoskodjanak a magyar sérült megfelelő ellátásának folyamatos biztosításáról, illetve a két másik magyar állampolgár, valamint a holttestek lehető leggyorsabb hazaszállításáról, elhárítva minden anyagi vagy adminisztratív akadályt - közölte [namelink name="Szijjártó Péter"].

[namelink name="Hajdu János"], a TEK főigazgatója korábban azt mondta: szerda délután elindult Etiópiába a TEK fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit. A főigazgató elmondta: az eddigi információk szerint fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor - feltehetően túszejtési szándékkal - rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült.

Korábban írtuk:

Fegyveresek támadtak egy nemzetközi turistacsoportra kedd hajnalban Etiópia északi részén. Két magyar, két német és egy osztrák állampolgárt öltek meg, két németet és két etiópot elraboltak – közölte kedden az etióp kormány szóvivője, [namelink name="Bereket Simon"]. Tájékoztatása szerint egy magyar és egy olasz állampolgár megsebesült. A csoportból kilencen nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar állampolgárt, elszállították a térségből.

Lázadók a határvidéken

Az Etióp Demokratikus Szövetségi Köztársaság Afrika keleti részén fekszik, területe több mint egymillió négyzetkilométer. A világ egyik legszegényebb országa, szinte folyamatosan átfogó nemzetközi segélyezésre szorul. A gyakori szárazság, az elmaradott viszonyok hátráltatják a termelést, ahogy az Eritreával és Szomáliával zajlott konfliktusok is folyamatosan visszavetették a gazdaságot. Északi szomszédjával, Eritreával több mint 50 éve tart a konfliktus. A 2000 decemberében köttetett békeszerződés ellenére határvitájukban képtelenek egyezségre jutni. A turisták elleni támadások nem ritkák ezen a vidéken. 2007-ben 5 európait és 13 etiópiait raboltak el Afarban. Etiópia Eritreát vádolta az emberrablással, de Eritrea egy etiópiai lázadó csoportra tolta a felelőséget. Mindegyiküket szabadon bocsátották, bár néhány etiópiait több mint egy hónapig tartottak fogva. 2008-ban Etiópia meghiúsított egy 28 fős francia turistacsoport elleni emberrablási kísérletet.
Lapunk információi szerint az Etiópában meggyilkolt egyik áldozat Szabad Gábor, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa, aki orvosként vett részt az utazáson.

A külügyminisztérium hivatalosan még nem tudta megerősíteni ezt az információt, mert az áldozatokat állapotuk miatt egyelőre nem sikerült azonosítani.

[namelink name="Kemény Lajos"] intézményvezető professzor lapunknak elmondta: az adjunktus szabadságát töltötte Etiópiában, a részvételre orvosként kérték fel. A professzor Szabad Gábort nagy természtjáróként jellemezte, aki gyakran utazott vulkán-expedíciókra.

A másik áldozat Fábián Tamás, az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója. A csoport két hete utazott Etiópiába, egyéni szervezésben, Fábián Tamás vezetésével. Fábián tapasztalt utazónak számított. Hat szegedi és egy bonyhádi tagja volt a csoportnak. Ketten hamarabb hazaindultak – úgy tudjuk, [namelink name="Gruber László"] bonyhádi középiskolai tanár és [namelink name="Szilassi Péter"], a szegedi egyetem docense szerdán visszaérkezett Budapestre. Őket váltotta [namelink name="Puskás Irén"], a természeti földrazji tanszéki munkatársa, és férje. A tanszéken azt mondták, Puskás Irén azonosította az áldozatokat.

Az addisz-abebai repülőtérről indulnak haza az Etiópiában megtámadott turisták. Fotó: MTI/AP/Elias Asmare (galéria)


– A tanszékről egész januárra kért eltávozást Tamás, hogy két csoporttal feltérképezhesse Etiópia északi részét. Karácsony előtt beszéltem vele utoljára. Nagyon készült az útra, és külön megemlítette: biztonságos országba megy – mondta lapunknak megrendülten [namelink name="Mezősi Gábor"] tanszékvezető, aki Fábián Tamással együtt kezdte pályafutását a tanszéken, ahol kedden délután a döbbenet és a gyász lett úrrá.

A tanárok az internetről értesültek a kollégáikat ért támadásról, valamint Fábián Tamás haláláról.

2011-ben készített kép, amelyen tevék mennek vezetőjükkel a Danakil-sivatagan, Etiópia északkeleti részén, Afar tartományban. MTI/EPA/Josef Friedhuber

2011-ben készített kép, amelyen tevék mennek vezetőjükkel a Danakil-sivatagan, Etiópia északkeleti részén, Afar tartományban.
MTI/EPA/Josef Friedhuber

– Kollégánk a formák és a szakadékok szerelmese volt: ezért is választották ezt a geológiai érdekességekben gazdag területet. Este sátrakban aludtak, nappal a környéket fedezték fel. Mivel nem volt elég pénzük a kint tartózkodáshoz, Gruber László és Szilassi Péter hétfőn visszaindult Etiópiából. Őket váltotta Puskás Irén és a férje. Irénnel nem tudtam még beszélni, de közvetítőkön keresztül hallottam: ő azonosította az áldozatokat. Mivel Fábián Tamással egymás melletti szobában dolgoztak, már a külügyminisztérium által hivatalosan megerősített támadás előtt tudtuk, hogy kollégánk és Szabad Gábor az áldozat – mondta szomorúan Mezősi Gábor.

Fábián Tamásról megtudtuk: alig akad olyan ország a világon, ahol a férfi ne járt volna. Útjaira rendszeresen elkísérte Szabad Gábor, aki amatőr rajongója volt a földrajztudománynak. A megrendült tanárok egyike folyamatosan próbálta elérni mobilján Gruber Lászlót, de nem érte el. Szilassi Péter mobilján családtagja jelentkezett be: a docens nem vitte magával telefonját az útra.

[namelink name="Szijjártó Péter"] miniszterelnöki szóvivő elmondta: az egyik magyar halálát két lövés okozta, másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya. Holttestük már Addisz-Abebában van, azonosításuk kedden délután megkezdődött. A nairobi magyar nagykövet és a Terrorelhárítási Központ háromfős csapata is elindult Etiópiába. A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal rendőröket küld az öt turista halálának kivizsgálására.
[namelink name="Michael Spindelegger"] osztrák külügyminiszter azt mondta: az Etiópiában szerencsétlenül járt turisták olyan területen tartózkodtak, ahova katonai okokból tilos volt a belépés. Sajtóértesülések szerint a támadás a Danakil sivatagban, az Erta Ale nevű vulkán közelében történt. A turisták egy addisz-abebai utazási irodával látogattak az Afar régióba, hogy megnézzék a helyi sós tavakat és a helyi vulkán körül kialakult lávamedencéket.

 Fekete zászló a városházán

Szeged polgárai mély megrendüléssel értesültek arról a tragédiáról, ami két fiatal tudóst ért Etiópiában. Értelmetlen és megrázó haláluk a gyűlölködés és háborúskodás tragikus következménye, ami most két nagyreményű fiatal kutató életét és pályáját törte derékba. Botka László polgármester elrendelte, hogy a gyász fekete lobogóját tűzzék ki a városházára. Szeged osztozik az áldozatok családjának mély fájdalmában, az elhunytak emlékét kegyelettel megőrzi – áll a polgármesteri hivatal lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében.
Telefonon beszéltünk a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik munkatársával is, aki előrebocsátotta: újságíróknak az üggyel kapcsolatban semmi konkrétumot nem mondhat. A TEK hivatalosan még nem erősítette meg az áldozatok számát, és nem fedte fel személyazonosságukat, mert még nincs minden információ a birtokukban. A TEK főigazgatójának utasítására készenlétbe helyeztek egy speciális különítményt. Szerda hajnalra érkeznek meg a térségbe, ahol az ügyben érintett társszervekkel együtt bekapcsolódnak az információgyűjtésbe. Feladatuk, hogy tisztázzák a terrortámadás összes körülményét, és a helyszínen bizonyosodjanak meg arról, hogy további magyar állampolgárok nincsenek veszélyben, illetve az elrabolt külföldiek között.

Bereket Simon szóvivő leszögezte: az afari régióban történt támadást az eritreai kormány által kiképzett banditák hajtották végre. Eritreának az Afrikai Unióhoz (AU) delegált képviselője visszautasította az etióp kormányszóvivő vádját. – Ez egy szánalmas hazugság – reagált [namelink name="Girma Asmerom"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!