Szeged és környéke

2007.12.19. 22:13

Szegedi hallé, elvitelre

Szeged - Karácsonykor a legtöbb család asztalára halászlé is kerül. Egyre kevesebben készítik saját kezűleg az ünnepi menüt, túl hosszadalmas, inkább készen megvásárolják. Az éttermek akciókkal és különböző kedves gesztusokkal csalogatják a vendégeket.

Kancsár Tímea

„A nagy adagban lefőzött halászlé finomabb" – állította a szegedi Fejes Ildikó, aki már hat éve minden karácsonykor hazaviszi az étteremből a vegyes filézett ételt.

– Mindig az édesapám főzte a karácsonyi halászlét, és nagyon finomat tudott készíteni, de mióta nincs közöttünk, készen vásároljuk az ünnepi menü első fogását – mondta a háziasszony. Úgy tudja, sok családban tradíció, hogy a férfiak főzik a halászlét.

Egyre kevesebben készítik saját kezűleg az ünnepi menüt.
Fotó: Frank Yvette

Szegeden több csárdában is vásárolhatunk elvitelre halászlét, más extra finomságokkal együtt. Az előre elkészített ünnepi ételekre évről-évre nagyobb a kereslet. Az általunk meglátogatott vendéglátóhelyeken a filézett ponty, a harcsa és a vegyes halászlé közül lehet majd válogatni – más, különleges halételek mellett. Mindenütt a harcsa a legdrágább.

Az Öreg Kőrössy halászcsárdában a paprikás lisztben forgatott szegedi fogasfilé és a szivárványos pisztráng grillen sütve a legkülönlegesebb halétel – az összes többiből is 10 százalék engedményt adnak 24-én. A Kiskőrössyben az egészben roston sült süllő képviseli a nem mindennapi ízeket.

Felszentelt halászlé

1997 óta hagyomány, hogy megszentelik a Roosevelt téri halászcsárda kiosztásra váró halászlevét karácsonykor. A szertartást idén 24-én reggel 9 órakor [namelink name="Kondé Lajos"], a szegedi dóm plébánosa celebrálja a Belvárosi híd alatt.

A Roosevelt téri csárdában a „Dankó Pista hegedűje" fantázianevet viselő roston sült harcsát, fogas szeletet, illetve szegediesen elkészített pontyfilét tartalmazó ínyencség keltette fel az érdeklődésünket. A kolbászos pirított burgonya körettel, hegedű formájú fatálon felszolgált étel a legkülönlegesebb és a legdrágább – halból készült – fogás az étlapon.

– 24-én száz forint engedményt adunk a halászléből és a többi ételből, ha a vendégek elővételben vásárolják meg azokat – mondta Ferenczi Dezső a halászcsárda tulajdonosa. A halászlé árusítása alatt ingyenes forralt bor, mézes tea, bejgli és aprósütemény várja a sorban állókat.

A Kárász csárdában szintén az egészben sült harcsa és süllő, illetve a frissen sült hagymakarikákkal elkészített makói haltepertő a nyerő – a halászlé mellett.

A legtöbb helyen elég, ha 24-én sorba állnunk az ünnepi ebédért, vacsoráért, de ha a Kárász csárdából szeretnénk a menüt, előző estig elő kell jegyeztetni. A Csepp a tenger halászcsárdában is érdemes igényünket előre bejelenteni.


– Ha 22-e késő estig jelzik a vásárlási szándékukat a vendégek, 23-án kedvezményes áron töltött káposztát is vihetnek haza – mondta Zsikai Mihály, a Csepp a tengerben halászcsárda séfje.

A fehértói halászcsárdából egészen késő estig elhozható a ponty, a harcsa és a vegyes filézett halászlé.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!