Szeged és környéke

2011.10.26. 18:06

Szegedi hallgatók is tüntetnek majd Pesten

Szeged - Közeledtek a felsőoktatási törvénytervezetről az álláspontok az egyetemi hallgatókat képviselő HÖOK és a miniszterelnök-helyettes tárgyalásán. Ennek ellenére megtartják csütörtökön az egyetemisták és főiskolások budapesti demonstrációját.

Delmagyar.hu

150–200 hallgató részvételére számít Szegedről a felsőoktatási törvény tervezete elleni, csütörtöki demonstráción [namelink name="Ament Balázs"], az SZTE EHÖK általános alelnöke. Az egyetemisták tüntetése 17 órakor kezdődik Budapesten a Szalay utcában, az oktatási államtitkárság épülete előtt.

A szegediek 13 órakor találkoznak, és együtt utaznak Budapestre. Ugyanazzal a vonattal, amivel a kecskemétiek is mennek majd. A szegedi egyetemisták – nagyjából kétezren – hétfőn a rektori hivatal előtt tiltakoztak a hallgatók röghöz kötése és a bújtatott tandíj ellen. Ugyanezért éhségsztrájkolt a hétvégén mintegy 100 diák.

Ament Balázs azt mondta, nem tudnak arról, hogy szegedi egyetemi oktatók is részt vennének a fővárosi demonstráción – a hétfői szegedi megmozduláson felszólalt az SZTE Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke. ([namelink name="Szabó Gábor"] rektor – a Magyar Nemzetben megjelentekkel ellentétben – nem vesz részt a tüntetésen.) Az alelnök hangsúlyozta: az órákat megtartják a szegedi egyetemen, de az EHÖK a csütörtöki tüntetésre is irányadónak tekinti a hétfői demonstrációra kiadott rektori közleményt, mely szerint nem számít mulasztásnak, ha a hallgatók az esemény miatt nem vesznek részt az órán.

Közben [namelink name="Navracsics Tibor"] miniszterelnök-helyettes és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) tárgyalásán közeledtek az álláspontok. Navracsics Tibor és [namelink name="Nagy Dávid"] HÖOK-elnök szerdán sajtótájékoztatót tartott. A miniszterelnök-helyettes elmondta: ha a rektorok sem emelnek kifogást, úgy az egyetértési jogot biztosítani lehet a hallgatói önkormányzatok számára a tanulmányi és vizsgaszabályzat, illetve a szociális ellátások területén. Navracsics bízik abban, hogy előre lehet lépni a virtuális számla, illetve a hallgatói szerződés ügyében is, azaz az államilag finanszírozott helyeknél a képzési időt Magyarországon kellene ledolgozni. Ugyanakkor rugalmasabbá tennék a rendszert, mint ahogyan az korábban nyilvánosságra került – jegyezte meg.

Az origo.hu úgy tudja: jelentősen felpuhul az egyetemet végzettek röghöz kötése, húsz év alatt öt évet kell majd Magyarországon dolgozniuk.

A miniszterelnök-helyettes a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy a nem százszázalékosan államilag finanszírozott helyeknél egy új diákhitel-konstrukcióról gondolkodnak, egy olyan költségvetési megoldáson, amellyel a jegybanki alapkamatnál kedvezőbb kondíciókkal nyújtanának kölcsönt a hallgatóknak. A hallgatók által felvetett, kredit alapú finanszírozással kapcsolatban azt mondta: meg kell vizsgálni, de az ő elképzelésük szerint elsősorban szakokat, illetve azon belül keretszámokat finanszíroznának. Nagy Dávid úgy fogalmazott, az egyeztetés egy órája alatt hatékonyabbak voltak, és előbbre jutottak, mint az elmúlt másfél évben. A csütörtöki, budapesti demonstrációt ennek ellenére megtartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!