Szeged és környéke

2011.09.16. 19:54

Szegedi kobzosok sikere Londonban, Cambridge-ben

Szeged - Londonban és Cambridge-ben vendégszerepelt a Szeged Kultúrájáért díjas Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes és Fábri Géza kobozművész.

Munkatársunktól

Három éve, egy győri koboz–lant kurzuson találkoztak az angol lantszövetség vezetőjével. Az angol népzenészt lenyűgözte a szegedi muzsikusok játéka és a fiatal énekes előadása, a kapcsolatból idén meghívás lett. Ezzel párhuzamosan a londoni magyar intézet bemutatót szervezett a magyar történelmi lantzenéről és ezen belül a kobozról mint a lanthoz hasonló népi hangszerről. A lantmuzsikát a Kecskés Együttes képviselte, a kobozzenét pedig Fábri Gézáék. A közönség előbb előadást hallhatott a lantzenéről, utána a zenészek két koncerten mutatták be a pengetéstechnikát és a hagyományokat. Végül a szegediek és a Kecskés Együttes közös fellépésen adott elő régi zeneműveket. 

Londonban és Cambridge-ben vendégszerepelt Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes és Fábri Géza kobozművész. Fotó: DM/DV

Londonban és Cambridge-ben vendégszerepelt Fábri-Ivánovics Tünde (balról a második) népdalénekes és Fábri Géza kobozművész (balról az első).
Fotó: DM/DV

– Értékelték, hogy kapcsolódott a hangszertechnika a reneszánsz világhoz és a nagyon ősi népzenéhez is, ezért találtak kapcsolódási pontot az általuk megszokott népzenéhez, miközben merőben mást hallhattak. Lendületes, sziporkázó pengetést mutattunk, ami lenyűgözte őket, az első napon eladtuk az összes lemezünket – meséli [namelink name="Fábri Géza"]. – Másnap Cambridge-ben közösen koncerteztünk  a Kecskés Együttessel. A visszajelzésekből kiderült, amit a kinti közönség a népzenétől kapott, nagyon újszerű volt, nagyon szíven találta őket. A pergő technikánkra egy néző megjegyezte: Jimmy Hendrix nem halt meg. A kapcsolat folytatódik, nyáron újabb meghívásra lehet számítani.

Címkék#Zene#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!