Szeged és környéke

2012.01.27. 21:50

Szegedi lehet az év orvosa

Szeged - Az év orvosa közönségszavazás nagy esélyese a szegedi sebészeti klinika adjunktusa, Paszt Attila. Egy 24 éves páciense jelölte a díjra, akinek visszaadta életét: a lány már nem bírt lenyelni semmiféle ételt, amikor két éve megműtötte. Ma teljes értékű életet él.

Timár Kriszta

A Jubileumi Astellas-díj – Az év orvosa 2011 pályázat közönségszavazásán nagy esélyes a győzelemre egy szegedi orvos: [namelink name="Paszt Attila"] az öt legtöbb voksot kapott szakember egyike. Egy 24 éves páciense jelölte a díjra a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának adjunktusát.

Szerdáig lehet szavazni

A közönségszavazás február 1-jén 24 óráig tart. Voksolni a www.astellasazorvosokert.hu/szavazas oldalon lehet. Minden regisztrált e-mail címről naponta egy szavazat küldhető el.

– Visszaadta az életemet. Tizennégy éves korom óta küzdöttem a betegségemmel, amelyről 5 éven keresztül senki nem tudta megmondani, micsoda – kezdte történetét [namelink name="Horváth Kitti"]. Először csak azt vettem észre, hogy megakad az étel a torkomban, később pedig már szó szerint a nyelőcsövemben ragadt. Hánytatni kellett magamat minden evés után, mert akármennyit ittam, nem ment le a gyomromba. Tápszereken éltem, de ennek is csupán töredéke hasznosult a szervezetemben. 2006-ban diagnosztizálták Szegeden, hogy az achalasia nevű betegségben szenved.
Először tágítani próbálták a nyelőcsövét, de többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült. Ekkor került Paszt doktorhoz.

Horváth Kitti azt mondja, sohasem lehet eléggé hálás Paszt Attilának a sikeres műtétért. Fotó: Karnok Csaba

Horváth Kitti azt mondja, sohasem lehet eléggé hálás Paszt Attilának a sikeres műtétért.
Fotó: Karnok Csaba

– A betegség lényege, hogy a nyelőcső a gyomorszáj betegsége miatt képtelen az étel továbbítására, így az pang benne és kitágul – magyarázta a szakember. – Először egy laparoszkópos műtétet végeztünk, de az előrehaladott állapot miatt nem hozta meg a kívánt eredményt. Így közös megegyezéssel egy bonyolultabb műtéti eljárást választottuk: a nyelőcső egy részét eltávolítottuk, és helyére a vékonybél egy szakaszát ültettük. Ez a típusú műtét nagyobb kockázattal jár, azonban végleges megoldást jelent a betegnek.

Az SZTE Sebészeti Klinikáján ilyen műtétet mindössze évente néhány alkalommal végeznek. A műtét időtartama több óra, nagy kockázatú beavatkozásnak számít, főleg ilyen fiatal beteg esetében. Ezért Paszt doktornak is emlékezetes az operáció. – Óriási volt a felelősség, hiszen egy fiatal lányról volt szó, aki betegsége miatt nem tudott normális életet élni. Ráadásul műtét után nem is derült ki azonnal, hogy sikeres volt-e a beavatkozás. Az operációt követő gyógyulás izgalmai után csak később bizonyosodhattunk meg arról, hogy a beültetett vékonybélszakasz jól működik-e új funkciójában. Aztán Kitti szépen fokozatosan elkezdett inni és enni, két évvel a műtét után pedig már ugyanúgy élhet, mint bárki más. Párkapcsolatban él, amelyben betegsége korábban megakadályozta. És ehet, amit csak megkíván. – Visszakaptam, amit imádok: az evés élvezetét. És ezért soha nem lehetek elég hálás – fogalmazott a fiatal lány.

Arról, hogy Kitti jelölte az év orvosa díjra, Paszt doktor csak utólag szerzett tudomást – amikor a szervezők felhívták, hogy fotót kérjenek róla. – A jelöléssel járó nyilvánosságot szívesen elkerültem volna, de a boldog, most már teljes életet élő Kitti lelkesedése és hálás szavai annyira jólestek, hogy végül nem tudtam nemet mondani a felterjesztésre. Ez nemcsak nekem szól, hanem az egész osztálynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!