Szeged és környéke

2007.10.30. 20:27

Szegedi politikusok, sok gyerekkel

Szeged - Tavasszal születik Botka László és Lugosi Andrea harmadik gyermeke – az első ultrahangvizsgálatok szerint ismét kislány. Bartha László a napokban lesz négyszeres édesapa. Ujhelyi István négy, Szabó László öt gyermeket nevel.

Gonda Zsuzsa

Hamarosan öttagúra bővül [namelink name="Botka László"] szegedi polgármester családja. Lugosi Andrea tavasszal ad életet harmadik gyermekének, az első ultrahangvizsgálatok szerint egy kislánynak. A nagylányok, a hét és fél éves Zsófia Erzsébet, és a négyéves Veronika Julianna nagyon várják kishúgukat. A legfiatalabb testvérnek is két keresztneve lesz, [namelink name="Botka László"] elmondta: a kialakult szokás szerint felesége összeírja a lehetőségeket, ő pedig választ.

Szabóéknak öt gyerekük van, de kilencet terveznek. Fotó: Miskloczi Róbert

Egy gyerek, két keresztnév

Nemcsak a nagy család a közös vonás, de úgy tűnik, a kettős keresztnévhez való vonzódás is jellemző politikusainkra. Az Ujhelyi család kivételével mindenki két néven szólíthatja gyermekét, bár Frank Emese elárulta, náluk csak Emese Kincső hallgat mindkét megszólításra. A Szabó fiúk csak az egyik utónevüket szeretik.

[namelink name="Bartha László"], Szeged korábbi polgármestere napokon belül négyszeres apukává válik: a kis Soma Kende bármelyik pillanatban megszülethet. Öt nagyobb testvér várja a kisfiút. A 18 éves Zsanett Virág, a 14 éves Kata Fanni az expolgármester előző házasságából születtek. A kétéves Álmos Botond Bosnyákovits Tünde és [namelink name="Bartha László"] első közös gyermeke. A családhoz tartozik a feleség 14 éves Dorka lánya és 12 esztendős Máté fia is. Összesen tehát hamarosan hat gyermekért vállalok felelősséget – fogalmazott az orvos-politikus. A nagylá-nyok hivatalosan az édesanyjukkal élnek, de sok időt töltenek apjukkal. Amikor megkerestük őket, éppen a Bartha-rezidencián sütöttek palacsintát.

Politikusaink – különösen a fiatalabb generáció – szívesen élnek nagy családban. [namelink name="Ujhelyi István"] államtitkár négyszeres, [namelink name="Szabó László"] ellenzéki önkormányzati képviselő ötszörös édesapa. Amikor a „megafamília" előnyeiről érdeklődtünk, a szülők a gyerekzsivajt említették, és azt, hogy a testvérek nevelik, segítik és szórakoztatják egymást.

Ujhelyiéknél valaki mindig szeretgeti a másikat, és sosincs unalom. Fotó: Karnok Csaba

Jót tesz a karriernek?

Lehet, hogy a nagy család jót tesz a politikusi karriernek? Orbán Viktornak és Lévai Anikónak öt gyermeke van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra. Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára két közös gyermeke Tamás és Anna, illetve velük él a miniszterelnök előző házasságából született Bálint és Péter.

[namelink name="Szabó László"] egyébként tizenegyet tervezett, de felesége „hajlott korára való tekintettel" – Frank Emese harmincéves volt az első baba születésekor – engedményt tett: megelégszik kilenccel is. Jelenleg ötnél tartanak: Becse Bendegúz nyolc és fél, László Koppány hét-, Zsombor Nimród hat-, Emese Kincső négyéves, Álmos Kende pedig még nagyon fiatal, csupán héthetes. Irigységet, féltékenységet sosem tapasztaltam köztük – mondta az édesanya.

Az Ujhelyi gyerekek így jönnek sorba: a hétéves Balázs, az ötéves Eszter, a hároméves Emese és az egyéves Enikő. Édesanyjuk, Ujhelyi Vica a sokgyerekes állapotot nagy osztálykiránduláshoz hasonlította, ahol valaki mindig szeretgeti a másikat, és sosincs unalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!