Szeged és környéke

2008.10.03. 15:26

Szegedi szabadalom öli a falfirkákat

Szeged - Új graffitimentesítő szert fejlesztett ki a szegedi egyetem kolloidkémiai tanszéke. A speciális folyadék lényege, hogy fellazítja a falra fújt makacs festéket, ami ezután kézzel lemosható, lesúrolható.

Munkatársunktól

A korábbiaknál hatékonyabb és a jóval olcsóbb vegyületet ma délelőtt Szegeden mutatta be Dékány Imre tanszékvezető akadémikus. A nanoszerkezetű folyadékot az egyetem szabadalmaztatja, a kísérleti gyártását el is kezdte a szegedi Medikémia Zrt.

A fejlesztés kormánytámogatással indulhatott el, befejezését a szegedi IKV Zrt. támogatta az innovációs alapjából közel 5 millió forinttal. Az ingatlankezelő a munkaügyi központtal is szerződött: négy erre a munkára kiképzett embert foglalkoztatnak négy hónapig. A belvárosban már használják a graffitiölőt; különböző falfelületeken és graffitifestékeken próbálják ki az eltérő összetételű változatait.

Németh István, az IKV elnök-vezérigazgatója elmondta, Szeged teljes firkamentesítése a régebbi eljárással nagyjából 700 millióba kerülne. A találmánnyal több mint 200 milliót kellene rákölteni, de belátható időn belül az IKV-nak nem lesz ennyi pénze. A rongálások száma nyár eleje óta csökkent, mert a rendőrséggel és a rendészeti szakközépiskolával megállapodtak, hogy azok több járőrt küldenek a közterekre.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!