Szegedi újoncok a képviselők között

Hét újonc került be a negyvenkét tagú szegedi közgyűlésbe. Hatan a jobboldali pártok támogatásával, a hetedik a baloldali koalíció jelöltjeként jutott mandátumhoz. Az utóbbi kerekes székes, Szegeden ő lesz az első mozgáskorlátozott képviselő.
Kenyeres Lajosnak nem okozhat gondot a közgyűlési munka, mert már akadálymentesítették a városházát Fotó: Karnok Csaba

– Közvetlenül nem, de áttételesen minden segítséget megadok a hozzám forduló mozgáskorlátozottaknak – nyilatkozta lapunknak Kenyeres Lajos. Az SZDSZ – Magyar Liberális Párt képviselője hozzátette, természetesen számít arra, hogy a mozgáskorlátozottak egy része éppen „közös sorsuk” miatt tőle kér és vár segítséget. – Hangsúlyozom, minden tőlem elvárható támogatást megadok nekik, de nem többet, mint a körzetemben élőknek, ahol például egy egyedül élő, hetven év körüli asszony vagy férfi jobban rászorul a segítségre, ugyanis nekik nincs megfelelő érdekképviseletük.

A szavazatok 51,56 százalékával egyéni mandátumhoz jutó Kenyeres Lajosnak nem okozhat gondot a közgyűlési munka. Az előző, 2002/2006-os ciklusban a városvezetés akadálymentesítette a polgármesteri hivatalt. A képviselő a szürke épületből a sóhajok hídján át juthat el a díszteremig, ahol kialakítottak számára egy kerekes székkel is könnyedén megközelíthető helyet.

A konzervatív oldal újoncai egy kivétellel listáról jutottak mandátumhoz. A 25. egyéni választókerületben 40,34 százalékkal győztes Juhász Gyula – Balogi Dániellel, Gyimesi Lászlóval, Haág Zalánnal, Oláh Jánossal és Póda Jenővel ellentétben – ismeretlennek számít a szegedi politikai közéletben. Győzelme még pártjában, a Fidesz-MPSZ-ben is óriási meglepetést okozott. A távközlési szakember azt mondta, 2004 óta „talpas” fideszes, nem voltak és nincsenek pártfunkciói. Korábban, a rendszerváltáskor az SZDSZ tagja volt, de nem tudta elfogadni a liberális párt káderpolitikáját, fél év után kilépett.

– Mostani sikeremben elévülhetetlen érdemeket szerzett egy nagyon jókedvű, lelkes baráti társaság. Velem együtt ők is bíztak a győzelmemben – nyilatkozta lapunknak.

Juhász Gyula azt is elmondta, képviselőként rengeteg tennivalója lesz. A munkahelyteremtés, az élhető környezet, a hagyományokra épülő kultúra feltámasztása nem „marad” választási szórólapjain, ígéreteit megvalósítja.